БСП и ДПС гласуваха срещу бюджет на застояБюджет 2018 беше

...
БСП и ДПС гласуваха срещу бюджет на застояБюджет 2018 беше
Коментари Харесай

БСП и ДПС гласуваха срещу бюджет на застоя

БСП и Движение за права и свободи гласоподаваха против " бюджет на застоя " Бюджет 2018 беше признат на първо четене от Народното събрание с 126 гласа " за ", 96 " срещу " и един " въздържал се ". Против гласоподаваха Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.
 
Министърът на финансите Владислав Горанов дефинира бюджета като осъществим, без смяна на налозите. Опозицията не откри промени в него и визия по какъв начин да се решат доста стопански и обществени проблеми.
 

През 2018 година образованието ще получи спомагателни 490 млн. лева по отношение на плануваното за 2017 година, опазването на здравето - над 400 млн. лева повече, а обществената сфера - 740 млн. лева повече. Увеличението за бранш " Сигурност " е с 280 млн. лева по отношение на парите за тази година, като близо 100 млн. лева ще отидат за покачване на заплатите. " Приблизително с 1 милиард нарастват разноските за личен състав, само че парите на заплати няма да се дават на калпак ", посочи финансовият министър Владислав Горанов .
 
" Той е един осъществим бюджет, който се грижи през разходната част за младите, обезпечава, въпреки и не постоянно задоволително, за тези, които не могат сами да се грижат за себе си, възрастните хора, и без да лишава от дейните - тези, които основават богатствата ", аргументира се той.
 
 БГНЕС

Горанов аргументира позицията си, че бюджетът изглажда неравенствата като не пропусна да подсети на левицата за изявлението за Иво Христов , че 80% от популацията са дебили. " Този бюджет е за 100% от българските жители, не за 80% от тях ", съобщи Горанов.
 
Опозицията пък отвърна на удара с безпощадни рецензии към проект сметката. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова нападна държавното управление с тезата, че в този бюджет няма решение на въпроса за достъпа до здравни грижи на хората в отдалечените региони , за понижаване на цените на медикаментите и дефицита за медицински фрагменти.
 

Тя посочи, че редица обществени заплащания като еднократните помощи при бременност да вземем за пример се замразяват . " Бюджетът не предлага нито едно решение. Това е бюджет на застоя. Бих го нарекла дори паралелния бюджет на паралелната страна. Държавата на ръководещите, която гледа от високо, която не желае да вникне в ежедневните проблеми на хората ", съобщи водачът на алените от парламентарната естрада по време на дебатите.
 
 БГНЕС

Йордан Цонев от Движение за права и свободи също разкритикува дейностите на кабинета в областта на опазването на здравето. Той развенча и изказванията на ръководещите, че бюджетът покачва доста приходите на разнообразни групи хора.
 

" Нетният резултат от това увеличение на приходите не е подобен, той ще бъде не към 1 милиард, а към 420 млн. лв. на година. Поради простата причина, че 450 млн. лв. ще се изземат от данъкоплатците през идната година от повдигане на осигуровките за пенсии, 108 млн. лв. от повишение акциза върху цигарите и още 108 млн. от повдигане на осигурителните прагове ", разяснява Цонев.  
 
Тепърва ще забележим дали ръководещите са склонни да се съобразят с някои от рецензиите на опозицията. Българска социалистическа партия ще внесе сред първо и второ четене собствен план на бюджет който дефинира като опция на този на ръководещите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР