Брюксел ще застане зад България, ако тя реши да довърши

...
Брюксел ще застане зад България, ако тя реши да довърши
Коментари Харесай

Брюксел ще подкрепи България, ако реши да довърши АЕЦ ``Белене`` |

Брюксел ще застане зад България, в случай че тя реши да довърши АЕЦ „ Белене “. Това декларира зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс и твърди, че  .

„ Проверете цифрите – какви са плюсовете и минусите. Вземете решение, за което ние ще ви подкрепим “, споделя той в изявление за bTV.

Тимерманс е в София за присъединяване във форума " Зеленият преход – решения и провокации за България ", проведен от dir.bg и уеб страницата за енергетика, екология и стопанска система 3e-news.net.

Зам.-председателят на Европейска комисия е безапелационен, че " няма бъдеще в потреблението на въглища ". " Това, което би трябвало да подсигурим обаче е едно по-добро бъдеще за хората, които живеят в региони, където има минодобив. Аз съм внук на двама миньори и одобрявам персонално въпроса " - добавя той.

Тимерманс, който дава отговор за , е убеден, че зелената сила ще подсигури по-ниски цени на тока и че природният газ е положително решение.

Пактът постанова прекосяване от въглища на други типове гориво или други енергийни модели. Това слага страната ни пред вероятността за закриване на " Мини Марица-изток ", поради което миньори от най-голямото дружество за въгледобив и произвеждане на въглища  и главен източник за благоденствие в старозагорския район блокираха центъра на София преди дни.

Индикативната дата за преустановяване потреблението на въглища в България е 2038 година Служебният кабинет към момента не е изоставил разновидността за договаряне с Европейска комисия и за 2040 година

Тимерманс избегна въпроса за възможното закриване през 2040 година с думите, че не може да каже дали датата е подобаваща, преди да е видял проекта ни за възобновяване и резистентност. Той обаче предизвестява: " Колкото по-дълго чакаме, толкоз по-скъпо ще ни коства ".

Той не чака проблем за България поради забавеното внасяне на проекта, който ще бъде обсъждан през идващите няколко месеца в Брюксел.

Той изясни, че обстановката с високите цени на тока е обвързвана с Коронавирус пандемията. " Заради Коронавирус понижава предлагането на газ, хората компенсираха с пазаруването на по-големи количества. Това е „ съвършената стихия “, само че се надяваме, че е единствено краткотрайно състояние и цените ще слязат надолу при започване на идната година “, изясни зам.-председателят на Европейска комисия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР