Брюксел казва дали ни пуска за еврото през юни догодина.

...
Брюксел казва дали ни пуска за еврото през юни догодина.
Коментари Харесай

Брюксел казва дали ни пуска за еврото през юни догодина


Брюксел споделя дали ни пуска за еврото през юни следващата година. България държи на датата 1 януари 2025 година за въвеждане на еврото, само че Брюксел ще каже дали ни пуска през юни следващата година. Това стана ясно на последното съвещание на финансовите министри от Европейски Съюз.

Датата за еврото остава без смяна, е декларирал министърът на финансите Асен Василев. Според него
страната ни извършва три от четирите условия
– дълготрайният лихвен % е по-нисък от референтната стойност от 1,75%, бюджетният недостиг за 2022 и 2023 година е под 3%, а общественият дълг е 22,9 на 100 от Брутният вътрешен продукт при позволени 60%. Оставало единствено изискването за инфлацията, която би трябвало да се понижи. По отношение на условията за законодателните промени оставало единствено приемането на новия Закон за Българска народна банка, който към този момент е получил утвърждение от Европейска комисия и ЕЦБ. Очаква се той да бъде гласуван от Народното събрание през януари 2024 година

Влизането на България в еврозоната е основен приоритет за българското държавно управление, декларирал Василев на съвещанието, в което е взел участие и шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

Европейският комисар по стопанска система Паоло Джентилони дал отговор, че Европейска комисия мощно поддържа напъните на България да се причисли към единната европейска валута. Въпросът е по кое време, а не дали и ние
ще оценим напредъка във връзка с критериите, когато публикуваме идващия конвергентен отчет,
прецизирал той. Това ще се случи през юни идната година. На база осъществяването и на изискването за инфлация ще се реши съответната дата за приемането на еврото, прецизирал Василев.

Финансовите министри разискали и измененията на страните от Европейски Съюз в проектите за възобновяване, които се вършат, с цел да се получат новите безплатни средства по REPowerEU. За България са заделени 1 милиарда евро.

Василев съобщил, че действителната смяна в нашия проект следва да бъде дискутирана с Европейска комисия и евентуално ще бъде призната януари-февруари. Тогава се чака и второто заплащане от над 700 млн. евро. Имаме един месец закъснение поради ветото на президента на измененията в Закона за енергетиката, показал министърът.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР