Брюксел. Идват времена на по-евтини японски коли и европейски сирена,

...
Брюксел. Идват времена на по-евтини японски коли и европейски сирена,
Коментари Харесай

New Europe: Съюзът подготви текста на търговското споразумение с Япония, то няма да бъде одобрявано от националните парламенти

Брюксел. Идват времена на по-евтини японски коли и европейски сирена, откакто на 18 април Европейската комисия е приключила текста на Споразумението за икономическо партньорство с Токио и остава единствено то да бъде утвърдено от Европейския парламент и националното заседание на Япония, а стана ясно и че контракта няма да бъде одобряван от националните парламенти на страните-членки, в опит да се избегне противоречие, сходно на това на Валонския парламент в Белгия за съглашението сред Европейския съюз и Канада (СЕТА), написа електронното издание New Europe .
Според думите на комисаря по търговията на Европейски Съюз Сесилия Малмстрьом, двете страни към този момент са договорили последните елементи към съглашението. Изданието разяснява, че тя е изглеждала извънредно удовлетворена, че Съюзът е съумял да контракти най-голямата си комерсиална договорка с третата по величина стопанска система в света.
„ Япония е една от най-големите стопански системи в света. Заедно, Съюзът и Япония имат 600 милиона души и една трета от международния БВП (БВП). Споразумението е извънредно значимо и за двете страни “, съобщи Малмстрьом. „ Ще бъде по-евтино да се търгува с японски артикули... за европейските компании ще бъде по-лесно да изнасят на японския пазар, тъй като митата към този момент няма да важат “.
Споразумението ще отстрани напълно или ще понижи фрапантно митата върху селскостопанските артикули, което е от необикновен интерес за Европейски Съюз. Конкретно, безмитно ще се търгува обработено свинско месо – главният селскостопански артикул, който Съюзът изнася в Япония – и извънредно ниски мита за свежо свинско месо.
Митата за говеждото ще бъдат понижени от 38,5% на 9% в течение на 15 години за забележителна част от продуктите от говеждо. Още от първия ден ще бъдат отстранени митата за виното (в момента 15%), както и митата върху алкохолните питиета, като цяло.
Ще бъдат отстранени днешните мита за обработени селскостопански артикули като пастата, шоколади, какао, бонбони, бисквити, производните на нишестето, сушени и други обработвани домати и доматен сос. Ще се усилят доста квотите на Европейски Съюз за импорт – безмитен или с понижени мит – на малц, картофено нишесте, обезмаслено мляко на прахуляк, масло и суроватка.
Според Комисията, комерсиалното съглашение сред Европейски Съюз и Япония може да влезе в действие до края на годината, в случай че съществува политическа воля от двете страни. „ Ако няма затруднения и японския парламент също даде зелена светлина, съглашението може да влезе в действие до края на тази или при започване на идната година “, изясни Малмстрьом.
Сега, откакто текста на съглашението е подготвен, то би трябвало да бъде утвърдено от европейските страни и Европейския парламент. Този път, обаче, комерсиалният контракт няма да бъде одобряван и от националните парламенти, в опит да се избегнат трудности, сходни на тези към ратификацията на съглашението сред Европейски Съюз и Канада (СЕТА). Тогава Народното събрание на Валония отхвърляше да го ратифицира дълго време, причинявайки ужасно закъснение върху цялостния развой.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР