Брутният вътрешен продукт (БВП) в България нараства с 0,8% през

...
Брутният вътрешен продукт (БВП) в България нараства с 0,8% през
Коментари Харесай

България с умерено добър икономически растеж в началото на годината

Брутният вътрешен артикул (БВП) в България нараства с 0,8% през първото тримесечие на 2018 година, сочат данните на Национален статистически институт. За съпоставяне в Европейски Съюз като цяло растежът е двойно по-малък - 0,4%.
През първото тримесечие на 2018 година по отношение на предходното тримесечие най-голям стопански напредък регистрират Латвия - 1,7%, Полша - 1,6%, Унгария - 1,2% и Финландия – 1,1%, до момента в който най-нисък стопански напредък се следи в Обединеното кралство - 0,1%.
В съпоставяне със същото тримесечие на миналата година сезонно изгладените данни демонстрират нарастване на Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз с 2,4%, а в България - с 3,5%. През първото тримесечие на тази година в съпоставяне със същото тримесечие на миналата година най-голям стопански напредък се следи в Латвия - 5,2%, Полша - 4,9%, Унгария - 4,7%, Чехия - 4,5% и Румъния - 4,2, до момента в който в Дания се следи спад с 0,8%.
Същевременно японската стопанска система записва срив за първото тримесечие на годината, което се случва за първи път от две години. Според формалните данни, третата най-силна стопанска система в света има спад от 0,2% в интервала януари-март, поради спад в потреблението, съпоставено с напредък от 0,1% в края на 2017 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР