Галерията за графично изкуство - Варна, в партньорство с Градската

...
Галерията за графично изкуство - Варна, в партньорство с Градската
Коментари Харесай

Изложба графики на полски художник ще бъде открита във Варна

Галерията за графично изкуство - Варна, в партньорство с Градската художествена изложба “Борис Георгиев " - Варна, показва от 22 май 2024 година независима галерия графика на Марчин Бялас от Полша. Марчин Бялас е одобрен художник, график и учител. Името му е познато на варненските ценители от 2009 година, когато печели равностойна премия на XV Международно биенале на графиката – Варна.

Графиките, които са включени в изложбата “Defragmentation 1.0 ", са от последните две десетилетия на художествената активност на създателя. Всички са изпълнени в графичната техника бездънен щемпел - измежду тях има офорти, акватинта, суха игла. Най-ранните произведения в експозицията са част от дипломния му план за магистър, други са основани в годините директно по-късно. Две серии си кореспондират и тематично, и във връзка с употребяваните архитектурни претекстове – едната е " Над паважите “, а другата " Стая с аспект “. Най-новите творби, от последните три години, са част от серията " Half-Life “, включваща графики, картини и обекти, като техният общ знаменател продължава да бъде графичната матрица.

Във Варна изложбата идва след посещение в Галерия “Академия " на Националната художествена академия в София.

Марчин Бялас е роден през 1977 година, през 2004 година приключва Академията за изящни изкуства в Катовице, Полша. За дипломната си работа е отличен с орден на Ателието за бездънен щемпел на проф. Ян Шматлох. През 2011 година придобива научна степен лекар по изкуствата, а през 2019 година става хабилитиран лекар. От 2020 година е професор във Факултета по изящни изкуства на Художествената академия в Катовице.

Осъществил е самостоятелни графични изложения в Полша, Канада, Румъния, Германия, Ирландия, Беларус, Франция, Иран, Белгия, Унгария. От 2003 година Се включва интензивно в пленери, креативен резиденции и фестивали на графичните изкуства в Полша и чужбина. Участва в над 300 групови изложения, в това число и състезания, от които получава близо 50 награди и оценки.

Откриването на изложбата е на 22 май от 18:00 ч., тя ще бъде експонирана във Варненската изложба до 10 юни 2024 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР