Брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще се увеличи с

...
Брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще се увеличи с
Коментари Харесай

Според ЕК българската икономика ще нарасне с 2.7% тази година

Брутният вътрешен артикул (БВП) на България ще се усили с 2.7% през 2021 година, след което през 2022 година темпът ще се форсира до 4.9%. Това показва Европейската комисия в междинните си зимни стопански прогнози, оповестени в четвъртък.

Комисията е повишила оценката си по отношение на есенната прогноза, когато залагаше на напредък от 2.6% за тази година и 3.7% за следващата година.

Прогнозният спад на българската стопанска система за предходната година към този момент е 4.9%, а не 5.1%, колкото бе в есенните прогнози.

Еврокомисията акцентира, че през 2020 година икономическата интензивност в България доста е намаляла поради пандемията от Covid-19. Динамиката на частното ползване е предшествана от въвеждане и последващото облекчение на ограниченията за ограничение на вируса.

В края на ноември втора вълна от пандемията докара до наново въвеждане на ограничения, които към момента са в действие и не престават да оказват напън върху потреблението на семействата и бизнес доверието в търговията и бранша на услугите. Частните вложения останаха потиснати през първите девет месеца на 2020-а, до момента в който вложенията в държавния бранш се усилиха доста през третото тримесечие, установяват от Брюксел за страната ни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР