Брутният дълг на Турция към края на август е достигнал

...
Брутният дълг на Турция към края на август е достигнал
Коментари Харесай

Само за полугодие: Дългът на Турция се изстреля със сума, надхвърляща десетократно целия бюджет на България

Брутният дълг на Турция към края на август е достигнал 1,8 трлн. лири или 234 милиарда $, което е съвсем десетократно по-висока сум от плануваният бюджет на България за цялата 2020 година, който преди корекциите си възлизаше на 48,6 милиарда лева, сочат последните данни на локалното финансово министерсто.

Това число е доста по-голямо от същия интервал на предходната година, когато брутният дълг на управляващите е бил с цели 45% по-нисък.

Същевременно се следи една отрицателна наклонност - по-малко от половината от отговорностите са деноминирани в турски лири, а болшинството от останалите към 55% са в щатски долари. Това на процедура усилва задлъжнялостта на държавното управление, защото локалната валута се обезценява по отношение на $. Така в действително изражение те ще са принудени да заплащат още по-големи суми, даже и без да се броят лихвените проценти по отговорностите.
 Социалното развиване на България: Преди Румъния и Турция, само че след всички останали в Европейски Съюз
Социалното развиване на България: Преди Румъния и Турция, само че след всички останали в Европейски Съюз

Най-добре в района се показват Словения, Естония и Чехия

Разбивката на дълга демонстрира, че по-голямата част от него - към 151 милиарда $, са вътрешен дълг, до момента в който останалите към 83 милиарда $ са към външни контрагенти.

Същевременно средствата, получени от хазната на Турция за последния месец, са в размер на едвам 18,8 милиарда лири или 2,6 милиарда $.

Така брутният дълг на държавното управление доближава стойност, която е двукратно по-висока от признатия годишен бюджет на страната, който възлизаше на 956,6 милиарда лири, освен това - занапред следва да забележим какви ще са данните за второто полугодие.

С този ход нанарастване на отговорностите, съотношението на дълга към Брутният вътрешен продукт на страната, което към края на предходната година възлизаше на 33%, е на път да се утежни фрапантно, освен това бързо, като с сходно харчене той скоро ще надвиши пиковата си стойност от 43,8%, реализирана по време на Голямата криза.

Графика: Дълг към Брутният вътрешен продукт на Турция

source:  Мениджър на $63 милиарда залага, че Турция ще сътвори големи проблеми за Европа
Мениджър на $63 милиарда залага, че Турция ще сътвори големи проблеми за Европа

Заради спада на лирата жителите и фирмите няма да могат да обслужват отговорностите си
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР