Бруталното нападение на Хамас срещу Израел се случи точно на

...
Бруталното нападение на Хамас срещу Израел се случи точно на
Коментари Харесай

Нападението на Хамас над Израел е идеалният сценарий за Путин

Бруталното нахлуване на Хамас против Израел се случи навръх рождения ден на Владимир Путин.

Подобен пагубен потрес за сигурността в Близкия изток евентуално е бил съвършен подарък за съветския президент, чийто стратегически приоритет е да отклони западната поддръжка и внимание от Украйна. Мащабен пожар в Израел рискува да направи тъкмо това.

Големият въпрос е до каква степен да отдадем заслуженото на Кремъл за съвършената стихия от възходящи рецесии – в Израел, Косово, Кавказ и Африка, които се стоварват върху Съединени американски щати и Европа. За мнозина е изкушаващо да видят в Путин подстрекател или кукловод, който разпалва повече спорове, в сравнение с Западът може да се оправи.

В реалност Путин не е разпалил всички тези рецесии, само че в този момент на драго сърце налива масло в огъня и ги употребява в своя изгода. Той се любува на хаоса. Кресливите пропагандисти на Кремъл към този момент популяризират описа, че войната в Близкия изток е победа за Русия и парите за Украйна ще пресъхнат.

„ Това евентуално беше най-хубавият подарък за рождения ден на Путин. Нападението против Израел ще раздели вниманието, като се има поради естественият фокус на Съединени американски щати върху Израел “, съобщи посланик от Европейски Съюз.

„ Надяваме се, че това няма да има трагичен резултат върху поддръжката за Украйна, само че, несъмнено, доста ще зависи и от продължителността на спора в Близкия изток. Ако в действителност желаеме да бъдем геополитически Европейски съюз, би трябвало да сме в положение да се оправяме с голям брой рецесии по едно и също време. “

Във Вашингтон е предизвестено, че офанзивите на Хамас против Израел ще понижат вниманието на Съединени американски щати към Украйна, погълнато от последствията от свалянето на ръководителя на Народното събрание Кевин Маккарти предходната седмица от група републикански хардлайнери – част от същата група консерватори, която искаше да понижи помощта за Украйна. Надпреварата за правоприемник на Маккарти се разпростира в този момент, което затруднява администрацията на Байдън да получи утвърждението на Конгреса за всяка спомагателна помощ, която може да желае да даде на Израел.

Усещайки опасността, че Западът може да изгуби фокуса си върху Киев, украинският президент Володимир Зеленски акцентира, че Иран и Русия, които поддържат Хамас, са близки съдружници, и показва битката против Русия и битката против ислямистките бойци като едно и също. „ Израелските публицисти, които са били тук, в Украйна, в Буча, в този момент споделят, че са видели същото зло, което е донесла Русия в Украйна. Същото зло. И единствената разлика е, че там има терористична организация, която е нападнала Израел, а тук има терористична страна, която е нападнала Украйна. “

Кремъл злорадства

Нека стартираме с нападенията на Хамас. Русия от дълго време ухажва ислямистките бойци, а водачът на Хамас Исмаил Хания и други публични лица неотдавна направиха пътувания до Москва. След нападенията от 8 октомври руснаците побързаха да изтупат от прахта старите си проекти за връщане на границите на Израел там, където са били през 1967 година Външният министър Сергей Лавров съобщи, че основаването на палестинска страна се осуетява от „ разрушителната политика “ на Съединени американски щати, и съвсем се чу мъркането на удовлетворение, когато злорадстващият някогашен президент Дмитрий Медведев отхвърли офанзивите на Хамас като „ предстоящо развиване “ и насочи гнева си против Запада.

„ Вместо да работят интензивно за палестинско-израелското урегулиране, тези идиоти Съединени американски щати ни пречат и дават на неонацистите в Украйна пълноценна помощ, като настройват един против различен двата тясно свързани народа “, съобщи той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков радостно съобщи, че в този момент финансирането за Украйна неизбежно ще намалее. „ Процесът на помпане на киевския режим с оръжия от фактическа, прочувствена, финансова и софтуерна позиция ще навлезе в низходяща наклонност “, сподели той.

Това значи ли, че Русия има директна интервенция в нападенията? Това наподобява необикновено. Русия надалеч не е толкоз значима, колкото Иран, когато става въпрос за оръжията и финансирането на Хамас.

Норман Рул, някогашен почитан чиновник на американското разузнаване, твърди, че политическата поддръжка на Москва за Хамас окуражава групировката да подхваща принуждение, само че споделя, че всяка съветска роля отвън това евентуално е била скромна. „ Тази тактика разрешава на руснаците да настояват, че поддържат мирния развой, само че последвалото принуждение раздрусва района, отклонява вниманието на политиците от съветската експанзия в Украйна и притегля военноморските активи на Съединени американски щати от Черно море към Източното Средиземноморие “, споделя той пред „ Политико “.

Флиртът с Хамас и поддръжката за палестинците също по този начин оказват помощ на Путин в устрема му да се оформи като значим състезател в световното пренареждане против Запада с такива страни като Китай и Иран. Само преди дни той съобщи, че желанието на Русия е да „ построи нов свят “, като упрекна Запада за войната в Украйна и съобщи, че спорът се води за „ правилата, на които ще се основава новият международен ред “.

Съюзникът на Русия и главен задграничен боен снабдител Иран сигурно също желае нов международен ред, само че е противоречиво до каква степен Техеран дава съответни нареждания на Хамас. Рул се съмнява, че Техеран е взел участие в оперативното обмисляне на нападението. Но това „ неправилно пояснява метода, по който Иран работи, ролята му и метода, по който употребява пълномощници “, сподели той. Иран „ основава страшилище на Франкенщайн и по-късно го пуска на независимост в едно село “.

Този метод за разпалване на световната геополитика устройва Русия.

Криза в Кавказ

Нагорни Карабах в Южен Кавказ е следващата точка на напрежение, в която критиците на Путин го упрекват, че съзнателно е разпалил рецесията, която накара над 100 000 етнически арменци да избягат от родината на предците си след 24-часово военно нахлуване от страна на Азербайджан на 19 и 20 септември.

И тук картината е комплицирана. В някои среди злополуката беше показана като симптом на съветска уязвимост – че Москва към този момент не може да подсигурява сигурността на арменците пред лицето на нападението от страна на подкрепяния от Турция Азербайджан.

От друга страна, Русия се пробва да внуши, че съзнателно е прекратила поддръжката за арменците в Карабах, като е оказала напън върху Съединени американски щати и Европейски Съюз да оказват помощ за справяне с бежанската вълна. Посланието на Москва е, че тя санкционира арменския министър-председател Никол Пашинян, като го оставя в невъзможност за това, че е отстъпил от съюза си с Русия и се пробва да тласне страната си по по-западна траектория.

В този случай е по-вероятно Путин да е изиграл роля. Малцина опитни наблюдаващи считат, че е допустимо Азербайджан да изпрати войските си без зелена светлина от Москва – или без руснаците да изгладят нещата с Техеран, обичаен зложелател на Азербайджан, който от дълго време показва опасения от промени на границите в Южен Кавказ.

Случайно или не, до момента в който азербайджанските сили напредваха, съветският министър на защитата Сергей Шойгу беше в Техеран за диалози с висши ирански военни и чиновници по сигурността, в това число Мохамед Багери, шеф на щаба на иранските въоръжени сили, и началника на аерокосмическата работа на Ислямската революционна армия Амир Али Хаджизаде.

Не е прекомерно правдоподобно да се мисли, че в диалозите е ставало дума за Нагорни Карабах.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също не оставя подозрение, че съгласно него за злополуката в Кавказ е отговорен Путин, като съобщи, че арменците са били „ предадени “ от бездействието на съветските миротворци.

Балканите

Четири дни откакто Азербайджан завладя Нагорни Карабах, пристигна ред и на Балканите с безочлив и удивителен конфликт сред въоръжени сърби и полиция в село Банска, в община Звечан в Северно Косово. Прищина упрекна сръбския президент Александър Вучич, че е наредил нападението, до момента в който други виждат ръката на крайнодесните сръбски ултранационалисти, които имат тесни връзки с Москва.

Косоварите и албанците от дълго време настояват, че Русия е главната мощ, която се пробва да провокира нова война на полуострова. Едва предишния месец албанският министър-председател Еди Рама съобщи, че Москва се възползва от напрежението към Косово, с цел да оправдае „ империалистическите си фантазии “.

Независимо дали Путин се намесва директно, или не, разпалването на спора на Балканите явно ще бъде в полза на Русия и ще отвлече вниманието на изтощения Запад, който така и така изпитва усложнения да резервира своята координация и единение.

Още през 2018 година в показанията си пред комисия в Конгреса Хенри Кисинджър, някогашен държавен секретар на Съединени американски щати, чудесно осведомен с геополитическите измами, отхвърли концепцията, че всички „ обособени рецесии в разнообразни географски региони “ са просто резултат от съвпадане.

„ Традиционните модели на съревнование сред великите сили се завръщат “, предизвести той тогава./БГНЕС

Барбара Моенс и Вероника Мелкозерова, „ Политико “

Източник: БГНЕС
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР