Броят на заявките на отсрочване на кредити вероятно ще достигне

...
Броят на заявките на отсрочване на кредити вероятно ще достигне
Коментари Харесай

Банките се готвят за ново отлагане на 10-15% от проблемните заеми

Броят на поръчките на отлагане на заеми евентуално ще доближи 110 000 до края на юни, предвижда ръководителят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов пред Българска национална телевизия. Сумата на заявките, подадени от жители и компании, отива към 8.5 милиарда лв.. 

Длъжниците, чиито приходи и доходи пострадаха от коронакризата и изключителното състояние, получиха опция да отсрочат заплащания на главници и лихви до края на годината. По публични данни на Българска народна банка към края на май  близо 100 000 кредитополучатели са поискали отсрочвания, а през юни броят им продължава да пораства. 

Банкерите чакат,  че в следващите месеци тъкмо тази група длъжници ще продължат да изпитват усложнения с вноските. Става дума за забележителна сума - около 14-15% от всички банкови заеми, уточни Петър Андронов. Той изясни, че банките са наясно, че немалка част от длъжниците по отсрочените заеми ще се нуждаят от поддръжка и след приключването на гратисния интервал до края на годината, и затова се готвят за нова вълна на отлагане и предоговаряне след шест месеца.  " Ние сме подготвени за това, банките в Европа и по света ще отделят доста огромни запаси, с цел да посрещнат възможните загуби от частта от заемите, които няма да могат да бъдат обслужвани ", уточни шефът на банковата асоциация.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР