Броят на загиналите в Израел след изненадващото нападение на войнствената

...
Броят на загиналите в Израел след изненадващото нападение на войнствената
Коментари Харесай

Какво знаем на 3-ия ден? 260 трупа на младежки музикален фестивал, САЩ помага на Израел с оръжия, Иран подкрепя Хамас /обзор/

Броят на починалите в Израел след изненадващото нахлуване на войнствената формация Хамас против общини в южната част на страната в събота набъбна до минимум 700 души, в това число 44 бойци, съобщи " The Guardian ". Министър-председателят Бенямин Нетаняху съобщи, че Израел стартира " дълга и сложна война ". В Ивицата Газа, която беше подложена на израелски въздушни удари, формалните управляващи оповестиха за минимум 413 смъртни случая. 

Какво знаем на третия ден от войната сред Хамас и Израел?
Израелските отбранителни сили оповестиха, че сраженията не престават в седем или осем региона, в това число в кибуца Кфар Аза, където има заложници. Клетки на Хамас не престават да влизат в Израел. Все още не всички пробиви на оградата са обезопасени.
Говорителят на Израелските отбранителни сили, подполковник Джонатан Конрикус, съобщи, че " съвсем 48 часа след началото на боевете, обстановката в Израел е ужасна ". " Това е най-лошият ден в историята на Израел. Никога до момента толкоз доста израелци не са били убивани от едно само нещо в един ден ".
Израелската избавителна работа " Зака " заяви, че нейните парамедици са извадили към 260 тела от музикалния фестивал, който е бил атакуван от Хамас. Видеоклипове, оповестени в интернет, демонстрират по какъв начин посетителите на фестивала бягат трескаво и се качват в коли след нападенията. Десетки младежи, участвали на музикалния фестивал, към момента са в неопределеност, като се допуска, че са били отведени в линията Газа като заложници. Някои от присъстващите са гледали по какъв начин приятелите им умират пред очите им, други са се престували на мъртви в продължение на часове, до момента в който не са чули гласове, говорещи на иврит, и не са разбрали, че е пристигнала помощ. Видеозаписи от мястото на случая демонстрират безжизнени тела на земята, микробус и мъже и дами, влачени от въоръжени бойци. 
Многобройни членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации осъдиха Хамас в неделя, само че Съединените щати показаха страдание за неналичието на единогласие. На изключително съвещание Съединените щати и Израел настояха за уверено наказание на палестинските ислямисти. " Има огромен брой страни, които осъдиха нападенията на Хамас. Очевидно е, че не са всички ", съобщи пред кореспонденти старшият американски посланик Робърт Ууд след съвещанието при закрити врата. " Вероятно бихте могли да разберете една от тях, без да споделям нищо ", сподели Ууд, в явен намек за Русия.
Иран е оказал помощ на Хамас да възнамерява изненадващите си набези против Израел през уикенда, настояват високопоставени членове на Хамас и Хизбула, които са говорили с Wall Street Journal. Подробностите за интервенцията са били конкретизирани по време на няколко срещи в Бейрут, на които са участвали офицери от Ислямския революционен гвардейски корпус (накратко „ Пасдаран “) и представители на четири подкрепяни от Иран бойни групировки, в това число Хамас, който държи властта в Газа, и Хизбула, споделят те. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен обаче съобщи, че Вашингтон не е видял никакви доказателства, че Иран стои зад офанзивата.
По данни на " Асошиейтед прес " израелски въздушен удар е умъртвил 19 членове на палестинско семейство в бежански лагер в Газа.
Постоянната задача на страната Палестина като наблюдаващ в Организация на обединените нации разгласява в неделя отговор на войната сред Израел и Хамас, в който се споделя, че " тези събития не са се случили във вакуум ". " Те са предшествани от убийството през тази година на стотици палестинци. Предшествани са от десетилетия на безмилостни военни нападения на Израел над палестински села, градове и бежански лагери ", се споделя в известието.
Най-малко трима американски жители са били убити при насилието след офанзивите на Хамас против Израел в събота, оповестява " Ройтерс ", като се базира на американска паметна записка, съобщи CNN в неделя. В по-ранно изявление за CBS през днешния ден държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че Съединени американски щати " са получили известия, че няколко американци са измежду починалите, работим доста интензивно, с цел да проверим тези известия ".
Един френски жител е бил погубен вследствие на нападенията в Израел, заяви представител на френското външно министерство. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че двама украинци също са били убити.
На Летище София кацна държавният " Еър бъс ", с който десетки българи се прибраха у нас от Израел на фона на напрежението сред Тел Авив и групировката Хамас. 92-ма български жители и един хърватин са били на борда. Очаква се след позволение на управляващите в Тел Авив да бъде осъществен и втори полет, с който да се приберат още 68 наши сънародници. Към този миг не се чака да се предприеме евакуация на дипломатическите ни представители.
Протестиращи се събраха в американските градове Ню Йорк, Чикаго и Вашингтон, защото възобновеният спор в Израел и Газа провокира прояви на поддръжка и яд. В Ню Йорк към хиляда пропалестински и произраелски стачкуващи излязоха в неделя на Таймс Скуеър, с цел да изразят несъгласието си с офанзивите на Хамас против Израел и контраатаките на Израелските отбранителни сили в Газа.
Министърът на защитата на Съединените щати Лойд Остин подреди на самолетоносача USS Gerald R. Ford да оглави " ударната група " от сили, която плава към Източното Средиземноморие, с цел да бъде по-близо до Израел след " отвратителните " офанзиви на Хамас. " Освен това държавното управление на Съединените щати бързо ще даде на Израелските отбранителни сили в допълнение съоръжение и запаси, в това число муниции ", добави той.
В неделя Джо Байдън сподели на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че " спомагателната помощ за израелските отбранителни сили към този момент е на път към Израел, като през идващите дни ще последва още ". След диалога сред двамата водачи Белият дом разгласява изказване, в което се споделя: " Президентът... даде обещание цялостната си поддръжка за държавното управление и народа на Израел в лицето на невижданото и ужасяващо нахлуване на терористите от Хамас. "
Още самолетни компании са прекратили полетите си до Тел Авив след офанзивите на Хамас против Израел през уикенда. Сред тези самолетни компании са Delta, American Airlines, United и Air France.
Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации прикани за основаването на филантропични коридори за доставка на хранителни артикули в Газа след израелските въздушни удари в отговор на офанзивите на Хамас. " Със усилването на спора цивилното население, в това число уязвимите деца и фамилии, се сблъсква с все по-големи компликации при достъпа до съществени хранителни доставки ", съобщи Световната продоволствена стратегия.
В неделя английският министър-председател Риши Сунак е споделил на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че Англия стои " недвусмислено " на страната на Израел.
Министерството на външните работи на Обединеното кралство издаде рекомендация за пътешестване, в която се предлага да не се подхващат всички пътувания до Израел и палестинските територии, с изключение на тези от първа нужда. 
Иранският президент Ебрахим Раиси съобщи, че Иран поддържа правото на палестинците на самоотбрана, оповестява организация " Франс прес ". " Иран поддържа законната отбрана на палестинската нация ", съобщи Раиси по иранската държавна телевизия.
Мексиканският външен министър Алисия Барсена заяви, че двама мексикански жители - мъж и жена, са били взети за заложници от Хамас в Газа в събота. " В контакт сме с управляващите в Израел и с членовете на фамилиите, с цел да осигурим следващи дейности, поддръжка и грижи ", съобщи Барсена.
Осемстотин цели на Хамас са били ударени в Газа, а стотици бойци на Хамас са били убити, оповестява " Ройтерс ", базирайки се на израелски боен представител. Десетки други са били хванати, добавя представителят.
Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци UNRWA заяви, че хиляди хора са се подслонили в 44-те учебни заведения в Газа, а раздаването на храна за повече от 112 000 фамилии е трябвало да бъде прекратено.
В неделя немското държавно управление съобщи, че преразглежда помощта си за палестинците в размер на стотици милиони евро, откакто войнстващата формация Хамас атакува Израел. Министърът на развиването Свеня Шулце съобщи, че държавното управление постоянно е внимавало да ревизира дали парите се употребяват единствено за мирни цели. " Но тези набези против Израел бележат ужасяващ поврат ", сподели тя.
Възможно е до 100 израелски заложници, в това число дами и деца, да са били взети в Газа от Хамас, което ще усложни в огромна степен всяка израелска военна интервенция за освобождението им. Местонахождението и ориста на пленниците се трансфораха в един от най-належащите въпроси за военните плановици.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР