Броят на убитите и ранените в избухналия наново конфликт в

...
Броят на убитите и ранените в избухналия наново конфликт в
Коментари Харесай

Над 2000 са вече ранените и загиналите в конфликта в Карабах

Броят на убитите и ранените в избухналия отначало спор в Нагорни Карабах сред Армения и Азербайджан надвиши 2000, като не са единствено военни.

От офиса на омбудсмана на непризнатата Нагорно-Карабахска република Артак Бегларян, представен от РИА Новости, оповестяват за 7 починали цивилни, в това число и дете. Повече от 30 индивида, също цивилни, са съществено ранени, измежду тях и три деца. Генералната прокуратура на Азербайджан пък оповестява за 16 жертви измежду мирните жители и ранени 55. Арменската артилерия била разрушила 163 жилища.

Има потърпевши и публицисти. Ранени са оператор на ТВ " Армения " и кореспондент на арменското издание 24news. Дама публицисти от френския вестник Le Monde са попаднали под огъня. Състоянието на единия е доста тежко и той е подложен на интервенция в Степанакерт, а Франция изпрати аероплан, с цел да го транспортира назад.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев акцентира, че е дал напътствие на армията да не използва мощ против популацията на Армения, само че въоръжените му сили не престават да обстрелват мирни села, настояват от Карабах. Баку трансферира отговорността за ранените публицисти на Ереван, като го упрекна, че провежда пътувания на задгранични кореспонденти и подлага на риск живота им.

 

ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ

Същевременно министерството на защитата на Азербайджан разгласи, че армията е завзела няколко стратегически височини в линията на прикосновение в Карабах. 

Арменската войска пък разгласи, че е съумяла да смъкна аероплан и безпилотен уред на азербайджанците. " Опитите на съперника да пробие нашите позиции са отблъснати ", написа представителката на отбранителното министерство Шушан Степанян.

Омбудсманът на непризнатата Нагорно-Карабахска република Артак Бегларян съобщи, че азербайджанската страна употребява касетни муниции в бойните дейстия. 

" Фиксирахме нарушавания от страна на Азербайджан на нормите на филантропичното и естественото право. Фиксирани са случаи на потребление от тяхна страна на касетни бомби и ракети, което е неразрешено от интернационалното законодателство, изключително по отношение на гражданско население и обитаеми места ", сподели той на брифинг, който се излъчваше в Youtube.

Арменският министър председател Никол Пашинян беседва по телефона със съветника на американския президент по националната сигурност Робърт О`Брайнън и е изтъкнал пред него, че " всички наемници и терористи от сирийския спор, които са се трансферирали в Карабах, би трябвало да се изтеглят ". Той е подчертал също, че Турция е ангажирана в бойните дейности и точно от нейна територия в зоната на спора влизат наемниците от Сирия.

Лидерите на Русия, Съединени американски щати и Франция приканиха двете страни към неотложно преустановяване на бойните дейности. Владимир Путин, Доналд Тръмп и Еманюел Макрон показаха съболезнования към фамилиите на убитите и ранените и настояха Баку и Ереван неотложно да стартират договаряния.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР