Броят на туристите расте със 70% на база скромния туристически

...
Коментари Харесай

Летният туризъм расте със 70% на база скромния ваканционен сезон 2020 г.

Броят на туристите пораства със 70% на база скромния туристически сезон през 2020 година Това демонстрират данните на Министерство на туризма.

За интервала май до 22 август 2021 година общият брой туристи нараства по най-скромни оценки с към 1.6 млн. по отношение на същия интервал на 2020 г, само че се чака закъснение на растежа поради почналата четвърта вълна на ковид в последната седмица на август.

Развитието на лято 2021 година протича по-добре от предстоящото, пишат от министерството. Общият брой на туристите в места за настаняване е близо 3.7 млн. по неокончателни данни за интервала май-август 2021 година От тях над 2.3 млн. са българи, а задграничните туристи са близо 1.4 млн. Ръстът на българските туристи е 50%, а броят на задграничните пораства два пъти, само че от сериозно ниско дъно.

Очакванията за летен сезон 2022 година са водещите пазари да се запазят без основна смяна - България, Румъния, Полша, Чехия, Украйна и други Основното предизвикателство ще е да се възвърне туристопотокът от Англия и Русия, Израел.
Кой пристигна в България
Броят на румънските туристи в местата за настаняване е към 580 хиляди и растеж най-малко 2 пъти. Полските туристи са над 120 хиляди и растеж над 90%, немските туристи са над 105 хиляди, чешките туристи са над 79 хиляди и растеж над 2 пъти, украинските туристи са над 86 хиляди и растеж над 2.5 пъти. От министерството регистрират, че не се следи възобновяване на туристопотока от Англия и Русия.

За разлика от предходни години, когато румънските туристи почиваха най-вече по Северното Черноморие, през сегашния летен сезон водеща дестинация за румънски туристи е Слънчев бряг. Румънците са били и на културен туризъм във Велико Търново, като те са над 7500 за интервала от май съвсем до края на август 2021 година, като растежът им е над 3 пъти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР