Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда продължава да

...
Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда продължава да
Коментари Харесай

Броят на регистрираните безработни намалява

Броят на записаните безработни в бюрата по труда продължава да понижава. И през февруари спадна до 205 013. Снижението по отношение на януари е с 2,1 %, оповестява Агенцията по заетостта. Спрямо февруари 2018 година безработните са с близо 25 600 души по-малко.

Равнището на записаната февруарска безработица също се намалява - то е 6.2 на 100, като на годишна база се регистрира понижение от 0.8 процентни пункта. Сравнението с предходния месец демонстрира смъкване с 0.2 процентни пункта.

Новорегистрираните лица през февруари са 23 466, като от тях 1 695 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината чиновниците от бюрата по труда са задействали близо 3 000 лица посредством образуване на осведомителни събития, срещи със завършващите обучение в кариерните центрове, както и посредством работата на юношески, ромски, трудови посредници и други, допълват от организацията.

Освен към безработните, активността на бюрата по труда продължава да бъде ориентирана и към заети, учащи и пенсионери, измежду които работодателите също търсят своите фрагменти. Нови 917 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа.

През февруари 19 478 безработни са постъпили на работа, като 82.4 на 100 от тях са устроени в действителната стопанска система. Други 192 лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите, са намерили своето ново работно място.

В резултат от осъществяването на дейните ограничения за поощряване на заетостта измежду безработните, на субсидирани работни места са устроени 3 435 лица: 2 626 - по схеми на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " и 809 - по стратегии и ограничения за образование и претовареност, показват от АЗ.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през февруари са 14 875, като 84.7 % от тях са в частния бранш. Най-голям дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (25.8 процента), хотелиерството и ресторантьорството (16.8 процента), търговията, ремонта на коли и мотоциклети (11.9 процента) и др.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР