Броят на новите случаи на коронавирус намалява, но още известно

...
Броят на новите случаи на коронавирус намалява, но още известно
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Числата спадат, но починалите ще се увеличават

Броят на новите случаи на ковид понижава, само че още известно време ще се усилва броят на умрелите. Това сподели проф. Тодор Кантарджиев, съветник по имунизация към Столична община, пред Българска национална телевизия.

" Доказахме на народа, че когато експертно се ръководи рецесия, умрелите и заболелите са по-малко. За страдание сега 113 000 души са интензивно заболели. Това в никакъв случай не е било. Това, с което се хвали Министерство на здравеопазването, тъкмо противоположното споделят шефовете на лечебните заведения. Тежко е ситуацията във връзка с многото заболели и лекуването. Естественият ход на една пандемия е да стартират да понижават случаите, когато се натрупа задоволително преболедувало и имунизирано население ", разяснява Кантарджиев.

" Числата в действителност спадат, само че още известно време ще се усилва броят на умрелите. За страдание такива са обстоятелствата. Хората би трябвало да са спокойни, само че и да мислят за здравето си и за това на фамилиите и околните си ", зорълбни той.

" Днес е Денят на добротата, който цели да се възпитават децата и хората да правят положително. Трябва да си оказваме помощ и да не си завиждаме. Имаме потребност от Ден на добротата, тъй като помагайки на хората, ти помагаш на себе си. Като злобееш и завиждаш, нормално се натоварваш ", сподели още проф.Кантарджиев.

Той напомни, че към този момент сме правили избори по време на пандемия. Кантарджиев счита, че в този момент рискът за хората на изборите е по-малък, в сравнение с да отидат в супермаркетите.

Той прикани да се носят маски и да се съблюдават отстоянията. Важно е да се проветрява, изключително в случай че има събиране на хора в учебните заведения и пред секциите.

" Администрацията, която е ангажирана с изборите, към този момент има опита от предходните избори. Мисля, че хората ще се оправят. Хората от секциите би трябвало да мислят по какъв начин да гласоподават тези 113 000 и карантинираните ", съобщи проф.Кантарджиев.

Той дефинира като добра мярка въвеждането на документа за антитела от 11 ноември. Според него по този начин ще се тушира напрежението на хора, които са боледували и не са регистрирани, с цел да могат да употребяват зелен документ.

Трендът излекуваните от ковид да са повече от новите случаи у нас през днешния ден се обърна.

Новозаразените са 3146 през последното денонощие при направени 41 369 теста, демонстрират данните на Единния информативен портал.

Така 7.6 на 100 от всички проби са позитивни, като този индикатор понижава. През последните дни той беше към 10 на 100.

От новите случаи близо 85 на 100 от заболелите не са били имунизирани.

Излекуваните за последното денонощие са 3007 , а общият им брой от началото на пандемията е 513 891.

Към момента дейните случаи с ковид в страната са 113 193, а доказаните от началото на пандемията са общо 623 946.

Висок остава броят на изгубилите борбата с заболяването. Починалите през последното денонощие са 175 , като близо 95 % от тях не са били имунизирани. Така от началото на пандемията общият брой на умрелите е 26 125.

В момента на лекуване в лечебните заведения са 8156 души, от които 751 са в интензивни отделения. Новопостъпилите в лечебни заведения са 855, от които над 88 % не са имунизирани.

През миналите 24 часа са сложени 21 899 дози с ваксини. Така общият брой на поставените ваксини към този момент възлиза на 3 057 437. Българите със приключен имунизационен цикъл към този момент са 1 615 183 .

И този уикенд ще има изнесени имунизационни пунктове на доста места в страната. Пълният им лист може да се види
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР