Броят на недействителните бюлетини, подадени на балотажа в т.нар. ромски

...
Броят на недействителните бюлетини, подадени на балотажа в т.нар. ромски
Коментари Харесай

Как недействителните бюлетини в ромските секции във Варна изчезнаха между двата тура на изборите

Броят на недействителните бюлетини, подадени на балотажа в така наречен ромски секции във Варна, е бил необяснимо по-нисък спрямо първия тур на изборите. Това демонстрира анализът на протоколите, оповестени в уеб страницата на Централната изборна комисия. В някои от секциите разликата е повече от 8 пъти. В същото време систематизираните данни от изборите във варненските гета сочат, че там спечелилият Иван Портних е събрал забележителна поддръжка от 92,3%.

В секцията, където гласоподават жителите на най-голямото варненско гето " Максуда ", на първи тур са регистрирани

над 70% недействителни бюлетини,

а на втория по-малко от 10%. В две секции във Варненския кв. " Аспарухово ", където също живее компактна ромска общественост, подадените недействителни бюлетини на първия избирателен тур са били надлежно малко над 80% и към 86%, до момента в който на балотажа те са към този момент 3.5% и 7.3%.

В различен варненски квартал - " Владиславово " където има три секции, в които гласоподават най-вече роми недействителните бюлетини от първия избирателен тур за кмет на града са били надлежно към 41%, 45% и 57%, до момента в който на втория в трит секции те са сред 2.2% и 11%.

В регион " Младост " във Варна също има две " ромски " секции. Там на 27 октомври са били подадени надлежно 44.6% и малко над 56% недействителни бюлетини за кмет на Варна. На втория избирателен тур техният брой е паднал внезапно и те са 3% в едната и 8% в другата секция.

Анализът на протоколите от двете ромски секции в с. Каменар във Варна също демонстрира

необяснима еволюция на електоралната просвета

сред двата изборни тура.

Данни от всички ромски секции във Варна демонстрират също, че в тях гласовете, подадени за новия мандат Портних са 92,3%.

На тези избори Портних в действителност повтаря триумфа си в градските гета на Варна, откакто през 2015 година спечелил безапелационно в 10 секции, където гласоподават главно или единствено роми. Там той пожъна

разгромяващите сред 70% и 90% от подадените действителни гласове.

В някои от секциите поддръжката за Портних даже надхвърляше 90%.

Сравнение с данните от постоянните избори за локални органи на властта във Варна, извършени през 2011г., демонстрира, че в същите секции предшественикът на Портних Кирил Йорданов, повдигнат за четвъртия си мандат отново от ГЕРБ, също е пожънал най-високата си електорална поддръжка.
Според изборните протоколи от секциите в градските региони " Аспарухово ", " Владислав Варненчик ", " Одесос ", " Младост " и село Каменар, тогава Йорданов бе спечелил с 92,6 % от действителните гласове.

Още за безобразията и чудесата по време на избори в България - тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (454)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР