Броят на мигрантите, пристигащи в Испания по море, с лодка

...
Броят на мигрантите, пристигащи в Испания по море, с лодка
Коментари Харесай

Испания може да изпревари Гърция по брой пристигнали през Средиземно море мигранти

Броят на мигрантите, идващи в Испания по море, с лодка или даже джет ски, тази година може да надвиши числеността на идващите в Гърция, заяви Международната организация по миграцията (МОМ), представена от Франс прес.

Необичайно за Испания, десетки мигранти дойдоха през вчерашния ден на цялостен с туристи плаж покрай Кадис, откакто минали през Гибралтарския пролив. На любителско видео, качено през днешния ден в интернет, се вижда по какъв начин мигрантите слизат бързо от надуваема лодка и се втурват към плажа.

В същото време префектурата в испанския анклав Сеута в Мароко заяви, че десетина мигранти са навлезли през днешния ден в териториалните води на анклава с джетове, а един от тях се удавил преди да стигне до плажа.

За Испания не чуваме да се приказва доста, само че в този момент не е по този начин. Голямата част от мигрантския поток продължава да минава през Италия, само че Испания тази година може да изпревари Гърция, означи пред Агенция Франс Прес представителят на МОМ - основана в Женева организация на Организация на обединените нации - Джоел Милман.

По данни на организацията от началото на годината до 6 август в Испания са пристигнали 8183-ма мигранти, а предходната година по същото време те са били 2500. За съпоставяне, до 6 август тази година в Гърция по море са пристигнали 11 713 мигранти.

От началото на годината при опит да се доберат до Испания са се удавили 120 мигранти, а през цялата 2016 година те са били 128, сочи статистиката на МОМ.

Много от мигрантите идват от Западна Африка и част от потока минава по-скоро през Мароко, в сравнение с в Либия. Предполагаме, че маршрутът по крайбрежието до Мароко е считан за по-сигурен, изясни Милман.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР