Броят на жертвите от земетресението с магнитуд 6,4, разтърсило Албания

...
Броят на жертвите от земетресението с магнитуд 6,4, разтърсило Албания
Коментари Харесай

Жертвите на земетресението в Албания вече са 51

Броят на жертвите от земетресението с магнитуд 6,4, раздрусало Албания във вторник, се усили до 51, откакто умря потърпевша жена, която се намираше в положение на кома, съобщи Асошиейтед прес, базирайки се на министерството на опазването на здравето.

Починалата 20-годишна жена е била ранена от паднала тухла, до момента в който бягала от жилището си в Тирана.

По-рано през днешния ден министър председателят на страната Еди Рама заяви, че интервенциите по търсене и избавяне на оживели от земетресението в Албания са завършили. Според предварителните данни над 1465 здания в Тирана и към 900 в Дуръс са били съществено развалени при труса. Около 2000 души бяха ранени, а минимум 4000 са останалите без дом, оповестява Българска телеграфна агенция.

Първата съществено развалена от земетресението постройка е разрушена и се чака това да бъде направено и с още десетина други здания. Експерти от Гърция, Франция, Италия, Унгария, България, Литва и Латвия вземат участие в оценяването на положението на постройките.

Еди Рама изрази дълбока благодарност към избавителните екипи от Албания и други страни от Европа, които са разрешили да бъдат избавени към 50 души от руините, съобщи Агенция Франс Прес.

Правителството е определило финансови компенсации за фамилиите на починалите, включващи 1 милион леки /9000 долара/ на семейство, специфични пенсии за възрастните и стипендии за децата.

Дарения в размер на 15 милиона евро бяха събрани за три дни от албанското държавно управление и частни апели за оказване на помощ.

Световни поп звезди от албански генезис като Дуа Липа, Рита Ора и Биби Рекса също насочиха зов от профилите си в обществени медии. Ора съобщи, че ще спомага да бъде построено жилище за бездомно семейство и че персонално ще помогне на тези хора колкото може. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР