Броят на безработните над 55 години, които ще получат субсидирана

...
Броят на безработните над 55 години, които ще получат субсидирана
Коментари Харесай

По-малко безработни над 55 години ще получат субсидирана заетост по програмата Помощ за пенсиониране

Броят на безработните над 55 години, които ще получат субсидирана претовареност по програмата " Помощ за пенсиониране ", ще бъде понижен от следващата година. Причината за това е новото повишение на минималната  заплата. Пред БНР заместник-социалният министър Зорница Русинова разяснява, че обстановката на трудовия пазар, не постанова да се отделят повече средства от националния бюджет.

Досега опитът на страната да подтиква възрастните безработни да се преквалифицират по своя воля не дава резултат. Бизнесът също не желае да наема хора в предпенсионна възраст. Затова министерството подхваща различен метод посредством оперативната стратегия и националния проект по претовареност:

Независимо от това каква е схемата - дали е единствено за образование, дали е обвързвана с развиване на предприемачество, целевата група до над 55 години са предпочитани. Считаме, че това е методът, който е по-стимулиращ за работодателите.

До края на месеца ще стартират работа първите детегледачи по схемата " Родители в претовареност ". Подалите поръчки към този момент са повече от в началото избрания запас:

Само за един месец имаме набрани над 2100 поръчки от фамилии и близо 1800 поръчки от хора, които желаят да бъдат детегледачи. Бихме се радвали в действителност, в случай че се наложи да разтеглим тази стратегия. Такава опция има. Можем да отделим още средства от оперативната стратегия от в началото плануваните 20 милиона, разгласи заместник-социалният министър Зорница Русинова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР