Броят им почти клони към нула, ако изключим публично известния

...
Броят им почти клони към нула, ако изключим публично известния
Коментари Харесай

Докато страхът парализира прокурорите, Гешев ще се чувства недосегаем

Броят им съвсем клони към нула, в случай че изключим обществено известния „ безконечен зложелател “ на статуквото в системата и несклоняем герой – следователят Бойко Атанасов. За дяволъка си, несъмнено заплаща обилно с непрекъснат тормоз - инспекции, дисциплинарни производства, закани за уволнения, санкции, изолираност, медийни офанзиви и каквото се сетите още.

Към несъгласните може да се причисли и напусналия прокурор Андрей Янкулов, който през 2019 година изненадващо за всички реши да съблече алената роба. „ Със смесени усеща на горест и облекчение през днешния ден подадох оставката си като прокурор. Решението беше мъчно, само че добре премислено и никога – емоционалноУспех на всички сътрудници! Повече от всичко се надявам да опровергаете моя скептицизъм за развиването на прокуратурата, като поръчител за върховенството на правото в България “, написа сбито той във Facebook, след което се включи в следствията против корупцията на АКФ.

Десетки прокурори, обаче могат да минат за така наречен прикрити бунтовници. Съвсем разбираемо се гневят се против безобразията в прокуратурата. Яростно, само че единствено на думи и то казани под сурдинка недоволстват както против поръчковите каузи, чиято цел е да се смачка някой неуместен човечец или бизнес, по този начин и против безпардонната протекция на властимащи и бизнесмени, които с делата си очеизвадно „ плачат “ да бъдат разследвани.

Тези прокурори също не могат да си намерят място от отвращение и споделят неволите, които са принудени да търпят, пред сътрудници, с които са „ от една порода “, публицисти, другари, даже политици. Но не намират и грам храброст да се опълчат намерено, да застанат с лицата и имената си, да назоват проблемите и да посочат техния корен. Казват, че това било еднакво да хвърлиш камък върху главата си и да се надяваш, че земното притегляне няма да подейства.

Един от сериозните бичове за непослушните редови прокурори е командироването. С претекста „ заради нужда “, каквато на процедура въобще не съществува, „ враговете “ се изпращат за дълго от огромния, в дребния град, само че и по опция на другия завършек на България. Така страда освен „ прегрешилия “, само че и неговото семейство и близки. Наказанието се приема съвсем за еднакво да те пратят каторга в Сибир. Така на „ безшумно и умерено “ място, осъденият държавен обвинител ще има задоволително време да премисли държанието си и да го синхронизира с „ партийната линия “.

Дисциплинарните производства и наказванията са друга изпитана и работеща форми за влияние по отношение на по-инатливите и вориглави глави в прокуратурата. Още по-демотивиращо е, когато едно дело, в случай че не се води по разпоредбите на тези от горната страна, просто ти го взимат и го дават на различен – дисциплиниран сътрудник. Или пък ти „ зачисляват “ за помощ обвинители, а теб тактично те изкарват от играта, пращайки те в „ девета глуха “. Целта на всички дисциплиниращи ограничения е да всяват боязън. Да сковават мозъците на подчинените на Гешев, че единствено с евдно тракване на пръста, кариерата, живота, ориста и фантазиите ти отиват по дяволите.

Днес всички сочат обвинител №1 Иван Гешев за основен провинен за дереджето на прокуратурата. И с право. Но зад него стои цяла войска от послушни административни ръководители на прокуратури, които незабавно щом им „ свирнат “, са подготвени освен да козируват, само че и да целуват. Именно посредством тях върхушката на прокуратурата държи в примка „ главата “ на всеки обвинител. Затова и по този начин бленуваната смяна не би могла да стане факт без техните оставки.

Факт е, че прокурорите обичат да се ослушват. Сверяват часовниците си най-много по дейностите на политиците и напълно предстоящо подхождат с съмнение към огромна част от обещанията им. Защото години наред са се нагледали на срамни подиуми, при които до момента в който представители на политическия и прокурорски хоризонт се плюят в ефир, „ на мрачно “ се договарят и прегръщат. Затова и на последната инспекция за сякаш инцидентното систематизиране на делата в прокуратурата, се гледа повече като на поредна бутафорна димка.

Прокурорите – бунтовници споделят, че чакат действителни дейности, а не оправдания на политиците, че тази или онази смяна в правосъдната власт щели да станат мъчно, че Гешев можел да се махне с „ клизма “, а Висш съдебен съвет надали не са си бетон. Категорични са, че незабавна смяна в Закона за правосъдната власт, а не политически препирни и заигравки в пленарна зала, ще отприщи вълната на огромните упования и ще разреши по този начин жадуваните промени в забатаченото ни правораздаване да се случат.

По всичко проличава, че Иван Гешев не се готви, а е подготвен за война с тези, които му желаят „ главата “. И най-вероятно до момента в който разполага с лостовете, с които всява боязън и държи в послушание подопечната си войска от прокурори, и косъм няма да падне от главата му. Затова от действителните дейности на новите политици против мафията, окупирала и държавното обвиняване зависи дали бунтовниците в прокуратурата ще намерят сили да вдигнат глава или ще продължат да си живеят в будна кома.

Невена Миткова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР