Брошка със сапфир и диамант в комплект с обеци, част

...
Брошка със сапфир и диамант в комплект с обеци, част
Коментари Харесай

Тайно изнесени от Русия бижута на Романови бяха продадени на търг

Брошка със сапфир и елмаз в комплект с обеци, част от бижутата на Романови, изнесени незаконно от Русия през 1917 година, бе продадена за 806 500 швейцарски франка (883 641 щатски долара) на търг на аукционната къща " Sotheby's ".

Цената, платена за историческия комплект бижута на търга в Женева, е съвсем два пъти по-висока от първичната ѝ оценка, оповестиха от аукционната къща. Купувачът, наддавал по телефона, предпочел да остане неизвестен, сподели говорителката на " Sotheby's " Хана Ребело.

Брошката и обеците били на съветската велика княгиня Мария Павловна, брачна половинка на великия княз Владимир и вуйна на последния съветски император Николай Втори.

Бижутата били поверени на английския посланик Хенри Стопфорд, другар на княгинята, който ги отнесъл в Лондон за предпазване дружно с други имперски скъпоценности.

" Преоблечен като служащ, Стопфорд бил изпратен скрито да прибере бижутата от вкъщи на великата княгиня, замък на брега на река Нева.

Той влезнал в резиденцията през непряк вход благодарение на най-големия наследник на княгинята Борис и от приближен прислужник, разделил бижутата и ги увивал в остарели вестници, с цел да ги скрие и резервира ", се споделя в известие на аукционната къща.

След като посетил Павловна в Кавказ, дипломатът се отправил към Лондон през септември 1917 година с 244 бижута от сбирката ѝ, които подал в банка, написа Българска телеграфна агенция. Павловна бяга от Русия през 1919 година и умира на идната година в Париж.

Бижутата са предадени на щерка ѝ принцеса Елена и защитавани в фамилията, като за пръв път се появяват на търг през ноември 2009 година Тогава ги купува европейска аристократична фамилия, която ги предложи на търга в Женева в сряда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР