Британският вестник Гардиън пише, че Русия засилва военното си присъствие

...
Британският вестник Гардиън пише, че Русия засилва военното си присъствие
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Руският президент и неговото министерство на отбраната са в постоянно напрежение

Британският вестник " Гардиън " написа, че Русия ускорява военното си наличие в Източна Украйна в подготвеност за нова вълна от набези в сепаратисткия район Донбас макар плануваното за петък обновяване на мирните договаряния. Изданието цитира изявление на украинския президент Володимир Зеленски, който в свое видеообръщение тази заран е декларирал, че Кремъл е бил заставен да заяви, че изтегля войските си наоколо до градове като Киев и Чернигов поради гневната опозиция на украинските въоръжени сили.

По думите на украинския водач държавното управление му следи скупчване на съветски сили за нови удари по Донбас. „ Гардиън “ показва и думите на водача на Донецката национална република Денис Пушилин, който през вчерашния ден е декларирал, че настъпателните интервенции се ускоряват.

Подобен ход би бил в сходство с изказванието на Москва от тази седмица за евакуиране от някои региони, с цел да се концентрира върху " освобождението " на сепаратисткия източен Донбаски район, който включва обсадения град Мариупол, отбелязва изданието.

Нападенията против украинските градове са траяли и през вчерашния ден макар обещанието на Москва да понижи военната интензивност, като в това време към 20% от съветските войски край Киев наподобява са се отдалечили от столицата, оповестява американското издание " Вашингтон пост ", базирайки се на информация от чиновник от Пентагона. Вестникът отбелязва, че съгласно служителя това е вероятен предвестител на по-нататъшни набези в други елементи на страната.

Изданието обръща внимание и на думите на украинския президент Володимир Зеленски, съгласно който съветските обещания за понижаване на числеността на войските са „ единствено на думи " и силите му се приготвят за възобновяване на ударите в региона на Донбас. Последните разследващи оценки на министерството на защитата на Съединени американски щати демонстрират, че съмненията на Зеленски са основателни, написа вестникът. Той цитира представителят на министерството Джон Кърби, съгласно който Русия има намерение да преоборудва войските си, да ги достави с нови ресурси и евентуално да ги употребява на други места в Украйна. Според него някои от военнослужещите са били изтеглени в Беларус.

В. " Ню Йорк таймс " обръща внимание на информация от американски чиновник, съгласно който съветският президент и неговото министерство на защитата са в положение на " непрекъснато напрежение ". Изданието отбелязва, че се оповестява за удари към украинските градове Киев и Чернигов, макар съветското известие за понижаване на интензивността на бойните дейности към тези градове и съветски чиновници дават спорни оценки за мирните договаряния.

Според „ Ню Йорк таймс “ редица американски чиновници считат, че разследващите данни демонстрират възходящата изолираност на Путин, както и че наподобява, че нараства напрежението сред него и съветското министерството на защитата, в това число министъра на защитата Сергей Шойгу, който в миналото беше измежду най-доверените хора на съветския президент и беше считан за негов възможен правоприемник.

Изданието отбелязва, че не е ясно дали оповестението на тези разкрити разследващи данни има за цел да посее паника в обкръжението на Путин като част от по-широката осведомителна война сред Съединени американски щати и Русия за Украйна, която се е трансформирала в източник на най-сериозното напрежение сред двете нуклеарни сили от Студената война насам. Не е ясно и дали разследващите данни са точни.

Британското разузнаване също счита, че Путин е надценил качествата на своите военни да обезпечат бърза победа и неговите съветници се опасяват да му кажат истината за бързо губещата сили акция на Русия в Украйна, написа английският в. " Телеграф ". Вестникът цитира думите на сър Джереми Флеминг, шеф на английската организация за разузнаване, сигурност и киберсигурност, който в своя тирада в Австралия е декларирал, че деморализирани и недисциплинирани съветски бойци са отказвали да извършват заповеди, саботирали са личното си съоръжение " и даже инцидентно са свалялили собствен личен аероплан ". Според Флеминг макар неналичието на искреност от страна на съветниците на Путин, " това, което се случва, и степента на тези неверни решения би трябвало да са кристално ясни на режима ".

" Телеграф " отбелязва, че в последната си разследваща оценка министерството на защитата на Англия е декларирало, че смяната в съветската тактика от опити за блокада на Киев към концентриране върху Донецкия и Луганския район в Източна Украйна е евентуално безмълвно самопризнание, че Русия мъчно може да поддържа повече от една забележителна ос на нахлуване. Според министерството съветските военни подразделения са претърпели тежки загуби и са били принудени да се върнат в Беларус и Русия, с цел да се реорганизират и да попълнят запасите си.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР