Британският в. Файненшъл таймс публикува днес репортаж, посветен на изборите

...
Британският в. Файненшъл таймс публикува днес репортаж, посветен на изборите
Коментари Харесай

FT: Българите дадоха неочакван тласък на нова центристка партия

Британският в. " Файненшъл таймс " разгласява през днешния ден репортаж, отдаден на изборите в България. Заглавието е " Нова центристка партия прави пробив на изборите ", съобщи Българска телеграфна агенция. Авторът и отбелязва, че водачите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев са ученици на Харвард и са построили репутацията си като министри в служебното държавно управление.

На вчерашните избори българите дадоха непредвиден избирателен подтик на новата центристка политическа мощ, която може да постави завършек на политическата невъзможност, която съвсем изцяло сковава ръководството в балканската страна и през последните седмици я остави изложена на най-смъртоносната вълна на ковид, написа още изданието.

След третите парламентарни избори в страната през тази година екзит половете демонстрират, че Политическа партия събира към една четвърт от гласовете - съвсем колкото десноцентристката партия ГЕРБ на Бойко Борисов, написа преди няколко часа изданието и напомня, че някогашният министър председател е бил свален през април след възходящите национални митинги против корупцията по време на повече от десетте му години на власт.

През април така наречен протестни партии и обичайни опозиционни сили не съумяха да се договорят за коалиция, а нови обединения като " ИТН " на чалга артиста Слави Трифонов, не съумяха да образуват държавно управление и след успеха си на изборите през юли.

Бедната седеммилионна страна от Европейски Съюз се бори да увеличи най-ниския % на имунизирани против ковид в блока, само че към момента по-малко от една трета от българите са изцяло имунизирани, а новата вълна от разновидността Делта докара до най-голяма смъртност в света, написа английския вестник.

Това даде спомагателен подтик на Политическа партия, учредена от възпитаниците на Харвард Кирил Петков и Асен Василев, които бяха в служебното държавно управление, назначено от президента Румен Радев, и си сътвориха положително име с решителни дейности, изключително против корупцията, установи " Файненшъл таймс ".

Докато партия ГЕРБ е отбягвана от множеството други партии, Политическа партия има няколко евентуални съдружни сътрудници, в това число демократичната " Демократична България ", популистката " ИТН " и социалистическата партия. Ако се обединят, партиите ще имат парламентарно болшинство от към 55 %, демонстрират резултатите от екзит пол проучванията, написа английският вестник.

" Файненшъл таймс " напомня казаното от Петков за вестника преди гласуването, че Политическа партия е провела предварителни полемики с някои от другите политически сили. Докато с " Демократична България " беше елементарно, другите може да е по-трудно да бъдат привлечени в коалиция, цитира вестника оценката на Петков. На предизборно събитие в центъра на София той сподели, че по принцип Политическа партия може да работи или с Има Такъв Народ, или със социалистите, само че при две условия - промяна на основния прокурор и основаването на мощна организация за битка с корупцията. " Искам през идващите четири години да станем сполучлив образец за това по какъв начин дребна страна изкоренява корупцията за свръх малко време ", напомня изказването му " Файненшъл таймс ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР