Британският спускаем апарат “Бийгъл 2, който беше загубен в продължение

...
Британският спускаем апарат “Бийгъл 2, който беше загубен в продължение
Коментари Харесай

Бийгъл 2 намерен, кацнал успешно на Марс!

Британският спускаем уред “Бийгъл 2 ”, който беше изгубен в продължение на повече от 11 години на Марс, е най-сетне открит.

Оказа се, че “Бийгъл 2 ” е кацнал сполучливо на Марс. Но от фотосите, направени от мощната разследваща американска сонда “Марс Риконисънс Орбитър ” се вижда, че казусът е настъпил след кацането…

Други детайли от кацането, като задния похлупак и евентуално парашута, също се виждат в покрайнината:

Учените са безапелационни, че това, което виждат на фотосите, не е разрушил се уред – а в противен случай – уред, който се е озовал на Марс в непокътнато положение.

Но ние го виждаме в отчасти разгърната настройка – със единствено един, два или най-вече от три слънчеви панела разгърнати.

Това изяснява за какво “Бийгъл 2 ” не се е свързал сполучливо със Земята – тъй като в неразгърнато положение антената му се намира отдолу…

По-подробно е разяснено на тази скица върху фотография:

 Beagle 2 deployed

Поради обстоятелството, че “Бийгъл 2 ” е отчасти разпрострат, няма по какъв начин да бъде възобновен в работоспособно положение.

Истинската покруса е за проф. Колин Пилинджър, който след неуспеха “Бийгъл 2 ” да се свърже със Земята, беше упрекван, че е управлявал погрешно плана. През 2005 година бе диагностициран с множествена склероза и здравето му се утежни.

Охулен и компрометиран, той в никакъв случай не повярва, че неговият “Бийгъл 2 ” в действителност се е разрушил на Марс. Но и не доживя да научи, че апаратът му е съвсем съумял, откакто умря преди по-малко от година.

Сега към този момент знаем, че той е бил прав…

Какво тъкмо не е било наред, че “Бийгъл 2 ” не се е разгърнал сполучливо след кацането си, няма да научим… Следните разновидности са вероятни: структурно нарушаване сега на съприкосновението с повърхността и прегъване, което е довело до неспособност за разрастване, или надупчена въздушна възглавница, която не се е отделила изцяло от него…

“Бийгъл 2 ” не е единственият уред, който се е провалил скоро след кацането си. Навремето руският уред “Марс 3 ” при започване на 70-те години също е бил сполетян от сходна орис – работил е единствено няколко секунди, преди контактът да бъде прекъснат…

За повече информация: Европейската галактическа организация.

 

 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР