Британският премиер Тереза Мей ще засили натиска над Брюксел днес,

...
Британският премиер Тереза Мей ще засили натиска над Брюксел днес,
Коментари Харесай

Мей засилва натиска върху Брюксел преди ключов вот в британския парламент

Британският министър председател Тереза Мей ще ускори натиска над Брюксел през днешния ден, с цел да се излезе от задънената улица в полемиките за Брекзит, предадоха международните организации.

В тирада в Гримзби, в Североизточна Англия, Мей ще засегне въпроса за водените договаряния с Брюксел за отстъпки по сделката за Брекзит в частта й за защитния механизъм за Северна Ирландия, който ще подсигурява, че няма да има поява на физическа граница на остров Ирландия. Договорката на Мей с Европейски Съюз беше отхвърлена с огромно болшинство в английския парламент през януари и Мей се зарече да реализира отстъпки от Европейски Съюз.

В речта си през днешния ден тя ще напомни, че идната седмица в английския парламент ще има основен избор по отношение на Брекзит. " Подобно на английските депутати, които ще би трябвало да създадат значим избор идната седмица, Европейски Съюз ще би трябвало да направи също избор ", ще каже Мей. " В интерес на европейците е Англия да излезе със съглашение. Работим с тях по въпроса, само че решенията, които Европейски Съюз ще вземе в идните дни, ще имат доста влияние върху резултата от вота ", ще каже Мей.

Премиерката също така ще каже, че нейното държавно управление е решено да получи юридически обвързващи промени по защитния механизъм за Северна Ирландия, които ще подсигуряват, че страната няма да се окаже в непрекъснатия капан на този механизъм. Европейците изключиха на няколко пъти предоговарянето на съглашението, контрактувано през ноември с Мей.

Във вторник английските депутати ще гласоподават по възможна ревизирана договорка за Брекзит. Ако те не я одобрят, на идващия ден Мей ще им зададе въпроса дали желаят овакантяване на Европейски Съюз без договорка. Ако те отхвърлят опцията, тогава в четвъртък тя ще им предложи да поддържат концепцията за лимитирано отлагане на Брекзит, плануван за 29 март.-->

Дискусиите сред Лондон и Брюксел по промени в договорката би трябвало да се възобновят през уикенда, сподели пред английския парламент основният юридически консултант на Обединеното кралство Джефри Кокс. Европейски Съюз към този момент сподели на Кокс да преработи английското предложение за изменение в частта за защитния механизъм, като крайният период за това бе през днешния ден. Но английски източник сподели през вчерашния ден, че надали ще има излизане от задънената улица през уикенда. Външният министър Джереми Хънт обаче изрази вяра за триумф в договарянията през уикенда, което ще е в точния момент за английския избор идната седмица.

Същевременно стана ясно, че опозиционната Лейбъристка партия няма да поддържа кой да е нов референдум за Брекзит, съобщи Ройтерс, като се базира на в. " Индипендънт ". Източници, близки до партийното управление, споделиха, че лейбъристите предлагат нов референдум единствено в случай че той е по въпроса за " ощетяващата договорка за Брекзит на торите ". Но те няма да поддържат нов референдум за Брекзит, в случай че Англия напусне при изискванията, които лейбъристи поддържат.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР