Британският премиер Тереза Мей иска да отвори отново споразумението за

...
Британският премиер Тереза Мей иска да отвори отново споразумението за
Коментари Харесай

Мей иска да предоговори споразумението за Брекзит

Британският министър председател Тереза Мей желае да " отвори още веднъж " съглашението за бракоразвод с Европейски Съюз, което тя контракти с Брюксел в края на ноември. Това съобщи неин представител, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.
 Нов основен избор за Брекзит в английския парламент  Българите ще могат да останат във Англия след Брекзит, увери Захариева
" Англия продължава да има вяра, че е напълно в неин интерес да си тръгне от Европейски Съюз със съглашение, само че ние би трябвало да имаме съглашение, което е подкрепяно от Британския парламент. Това постанова някои промени в контрактуваното съглашение за овакантяване ", сподели представителят.

Мей разгласи пред министрите си по-рано през днешния ден, че ще са нужни юридически промени на клаузата за защитния механизъм, с цел да може съглашението да бъде подкрепено от Камарата на общините. Тя засяга наредбата в съглашението за Брекзит за защитния механизъм, целящ да избегне връщането на физическа граница на остров Ирландия, сред Северна Ирландия и Република Ирландия.

" Това значи отваряне още веднъж на контракта за Брекзит ", сподели представителят на Мей. Той добави, че макар дребното време, което остава до 29 март, страната е решена да излезе от Европейски Съюз на тази дата, както е планувано.

Брюксел изключва обаче предоговаряне на съглашението за внасяне на промени в него. По този въпрос представителят на Мей сподели, че " посланието на европейските водачи е ясно. Те желаят излизане със съглашение и схващат, че това е в полза на Европейски Съюз, както и на Англия ".

Той добави, че може да се чака Мей да беседва с представители на Европейски Съюз до края на деня.

Същевременно Ройтерс оповестява, че Мей ще изиска през днешния ден от депутатите от своята Консервативна партия да изпратят обръщение на Брюксел, че ще поддържат нейната договорка за Брекзит, в случай че проектът за отбягване на физическа граница в Ирландия е сменен с нещо друго.

Вчера върховен народен представител от Консервативната партия, Греъм Брейди, предложи в съглашението за Брекзит защитната уговорка да бъде сменена с " различни ограничения ". Не излиза наяве обаче дали депутатите ще поддържат през днешния ден това предложение.

Днес парламентаристите ще гласоподават оферти за смяна на проекта на Мей за Брекзит. 

Бяха препоръчани общо 14 промени, само че ръководителят на Камарата трябваше да реши кои да остави за дебатиране и гласоподаване в Парламента. Сред оставените 7 оферти е това на лейбъристката депутатка Ивет Купър. То е подписано от 139 депутати, в това число от Консервативната партия на Мей. Предложението, известно като Поправка Би /латиница/, дава на Мей период до 26 февруари да контракти с Брюксел такова съглашение за Брекзит, което да бъде подкрепено от английския парламент. Ако това не се случи, то на Парламента ще бъде обещано право да изиска от Европейски Съюз отсрочване на периода за Брекзит, с цел да се предотврати разновидността излизане от Европейски Съюз без договорка. Предложението на Купър планува удължение с 9 месеца на крайния период за излизане на Англия от Европейски Съюз, т.е. от 29 март, както е планувано в този момент, на 31 декември.

Сред 7-те оферти, по които ще гласоподават депутатите през днешния ден, е и това на авторитетния реакционер Греъм Брейди. То приканва за подмяна на защитната уговорка с " различни ограничения ", с цел да се избегне твърдата граница на остров Ирландия. Предложението на Брейди, известно като Поправка Ен, е подписано от 71 депутати. В него се споделя, че Парламентът ще поддържа договорката на Мей за Брекзит, в случай че защитната уговорка бъде сменена с " различни ограничения и разпореждания ". Вчера Мей прикани депутатите от Консервативната партия да поддържат точно Поправка Ен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР