Британският премиер Борис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден

...
Британският премиер Борис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден
Коментари Харесай

Борис Джонсън планира да остане на власт до следващото десетилетие въпреки призивите да се оттегли

Британският министър председател Борис Джонсън  Борис Джонсън Борис Джонсън е английски политик - роден на 19 юни 1964 година в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е сподели, че възнамерява да остане на власт доникъде на идващото десетилетие макар апелите към него да се отдръпна, заяви Ройтерс.

Ако това се сбъдне, Джонсън би станал най-дълго управлявалият непрестанно английски министър председател през последните 200 години.

По-рано през този месец Джонсън оцеля при избор на доверие измежду консервативните депутати, само че 41 % от сътрудниците му в Народното събрание гласоподаваха за отдръпването му, а той самият е разследван за съзнателно заблуждаване на Народното събрание.

В петък консервативните претенденти изгубиха междинните избори в два изборни региона, които се организираха за заменяне на двама депутати от Консервативната партия, които бяха принудени да подадат оставки – единият поради присъда за полово нахлуване, а другият за гледане на нецензурен материали в Камарата на общините.

Междинните избори подсказват, че известността измежду гласоподавателите, която оказа помощ на Джонсън да реализира огромно парламентарно болшинство през декември 2019 година, може би се пропуква след абсурда с противозаконните празненства, провеждани на „ Даунинг стрийт “ по време на локдауните поради пандемията от COVID-19.

Англия също така претърпява най-дълбоката рецесия във връзка с потребителските цени от десетилетия, а инфлацията е най-висока за последните 40 години.

Бившият водач на консервативната партия Майкъл Хауърд сподели в петък, че е време Джонсън да си отиде.

Въпреки това Джонсън съобщи в събота, че желае да получи трети мандат на премиерския пост и да остане на власт доникъде на идващото десетилетие, което да му разреши да понижи районните стопански неравенства и да направи промени в английската правна и имиграционна система.

„ В момента интензивно мисля за трети мандат и за това какво може да стане тогава. Но ще обмисля още веднъж това, когато стигна до там “, сподели Джонсън пред публицисти в Руанда по време на последния ден на посещаване за срещата на Общността на нациите.

Джонсън би трябвало да свика идващите парламентарни избори до декември 2024 година и ще се нуждае от трета изборна победа през 2029 година

Ако е към момента на поста при започване на 2031 година, той ще надмине Маргарет Тачър, която държи върха за най-дълго управлявал без спиране английски министър председател от времето на лорд Ливърпул, който е бил пръв министър в интервала от 1812 до 1827 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР