Британският премиер Борис Джонсън призова за свикването на спешно заседание

...
Британският премиер Борис Джонсън призова за свикването на спешно заседание
Коментари Харесай

Джонсън иска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН

Британският министър председател Борис Джонсън прикани за свикването на незабавно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, което да се организира " през ​​следващите няколко часа ", оповестява Българска телеграфна агенция. Призивът на Джонсън идва след пожара край Запорожката АЕЦ, зародил при съветска офанзива в нощта против петък.

" Безотговорните дейности на президента Путин към този момент могат директно да застрашат сигурността на цяла Европа ", съобщи Джонсън след диалог с украинския държавен глава Володимир Зеленски.

Украинските избавителни служби оповестиха, че са съумели да доближат до нуклеарната централа, в която избухна пожара. Към момента 44-ма пожарникари с 11 пожарни коли се борят с огъня, се споделя в изказване, оповестено във Фейсбук. По-рано украинските управляващи оповестиха, че в пожарът в централата е засегнал образователен корпус край оборудването, само че за момента радиационната сигурност е " обезпечена ".

Зеленски упрекна Русия, че нейни танкове обстрелват съзнателно атомната електроцентрала. " Това са танкове, оборудвани с уреди за нощно виждане. Това значи, че знаят по какво стрелят, подготвили са се ", съобщи украинският президент, като предизвести, че сигурността на цяла Европа ще бъде под опасност при положение на детонация.

Зеленски разиска нападението против Запорожката АЕЦ и с американския си сътрудник Джо Байдън, както и с канадския министър председател Джъстин Трюдо, отбелязва АП.

Американският министър на енергетиката Дженифър Гранхолм акцентира, че реакторите на украинската АЕЦ са добре предпазени и сега се стопират по безвреден метод, съобщи Ройтерс. Съединени американски щати нямат данни за повишение на равнището на радиация, добави тя.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР