Британският паунд се изкачи до 1.3267 щ. долара на 19

...
Британският паунд се изкачи до 1.3267 щ. долара на 19
Коментари Харесай

Паундът навакса загубеното от началото на годината

Британският паунд се изкачи до 1.3267 щ. $ на 19 август, след новината за изненадващия по-силен от прогнозите растеж на инфлацията на Острова през юли. И заличи загубите си към зелените пари, насъбрани от началото на годината.

Да напомним, че на 1 януари 2020-а лирата стерлинг завърши търговията си с котировка от 1.3251 щ. $, а най-високата й стойност за деня бе 1.3264 $. По този метод британската валута настигна някои от съперниците си от Г-10, които още преди няколко месеца възвърнаха цените си към американския $. Сред тях са еврото, датската крона, шведската крона и швейцарският франк, с растеж от по над 6% към зелените пари от 1 януари 2020-а насам. Поскъпването на паунда съставлява трагичен поврат, откакто на 19 март той потъна до най-ниското си ниво за последните повече от три десетилетия - от 1.1413 $ и завърши търговията си за деня на 1.1492 $.

Подемът на британската валута обаче се дължи главно на слабостта на зелените пари - доларовият показател, изчисляван от организация "Блумбърг " се намалява през всеки месец от края на март насам. Което изяснява и отстъплението на английския паунд до 1.32 $ в следобедната търговия на 19 август.

Инфлацията на Острова, измерена посредством показателя на потребителските цени, се е повишила до 1% годишно през юли против 0.6% през юни, регистрира Националната статистическа работа на страната. Това е най-високата стойност на индикатора от март насам, което се отдава най-много на обстоятелството, че магазините за облекла не са осъществили нормалните си летни разпродажби, откакто са възобновили работата си след краткотрайната "карантина " поради пандемията от ковид. Мнозинството икономисти чакат това инфлационно раздвижване да е краткотрайно и да последва спад. "Бенк ъф Инглънд " предвижда даже негативна инфлация в кратковременен проект - от минус 0.3% през август.

По данни на организация "Блумбърг ", от началото на годината най-чувствително към американския $ е поскъпнала шведската крона - с 8.3%, следвана от швейцарския франк с малко над 7% растеж и датската крона - с съвсем 7 %. Челната шестица попълнят еврото, нараснало с 6.5% пазарната си оценка към зелените пари, австралийският $ - с малко над 3% растеж и японската йена, поскъпнала с съвсем 3% към щатския $.

С най-големи загуби към американската валута от 2% е новозеландският $, следван от канадския $, изгубил 1.5% от пазарната си оценка, и норвежката крона - малко под 1 %.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР