Британският парламент ще гласува днес по споразумението на премиера Тереза

...
Британският парламент ще гласува днес по споразумението на премиера Тереза
Коментари Харесай

Британският парламент гласува сделката за Брекзит

Британският парламент ще гласоподава през днешния ден по съглашението на премиера Тереза Мей с Европейския съюз за Брекзит, заяви Ройтерс.

Мей отсрочи парламентарното гласоподаване предишния месец, тъй като призна, че е напът да загуби вота и с това да се ускори риска от безредно излизане от Европейски Съюз.

Министър-председателката няма безусловно болшинство измежду 650-те депутати, а дребната северноирландска Демократична юнионистка партия, която нормално поддържа държавното управление, е срещу тази договорка. Мей се нуждае от 318 гласа, с цел да прокара съглашението, което реализира през ноември предходната година с водачите на останалите 27 членки на Европейски Съюз.

Дебатът по съглашението се води в долната камара на Народното събрание, Камарата на общините. Депутатите дебатираха три дни през декември, преди вотът да бъде отсрочен. Той бе възобновен на 9 януари и ще завърши през днешния ден в 19 часа локално време, след което ще стартира гласуването.

Щом дебатът свърши, ще има няколко гласувания: първо дали да бъдат признати или отхвърлени промени в държавното предложение, а по-късно дали да бъде признато или отхвърлено самото съглашение.

Води се спор дали да бъде утвърдено предложение Народното събрание да утвърди съглашението за овакантяване на Европейски Съюз - юридически текст, излагащ изискванията на Брекзита - и обособена политическа декларация, очертаваща връзките, които Англия ще има в дълготраен проект с Европейски Съюз.

Депутатите имат право да внесат оферти за ремонти в текста. Председателят на долната камара Джон Бъркоу взема решение в последния ден кои оферти да бъдат подложени на гласоподаване. Дори Народното събрание да одобри промени, те няма да задължат юридически държавното управление да ги съблюдава, само че от политическа позиция ще бъде мъчно то да ги пренебрегва.

Измененията ще бъдат гласувани преди решаващия избор за цялостното предложение.

Щом дебатът приключи, ръководителят на камарата ще прочете на глас името на първата корекция и ще призове подкрепящите я да извикат "да ", а по-късно съперниците ѝ да извикат "не ". Ако има възражения против поправката, ще се пристъпи към официално гласоподаване. Процедурата ще се повтори за всяко настрана предложение за корекция, а най-после идва редът на гласуването по цялостното предложение.

Ако загуби гласуването, Мей би трябвало да се яви пред Народното събрание до три работни дни, с цел да показа какво счита да предприеме отсега нататък. Правителството сподели по-рано, че в случай че предлагането му бъде отхвърлено, Англия ще излезе от Европейски Съюз на 29 март без съглашение с останалите страни от блока.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР