Британският министър на трудовата заетост и пенсиите Мел Страйд предложи

...
Британският министър на трудовата заетост и пенсиите Мел Страйд предложи
Коментари Харесай

Великобритания планира да вдигне пенсионната възраст на 68 години

Британският министър на трудовата претовареност и пенсиите Мел Страйд предложи пенсионната възраст след идващите общи избори следващата година да бъде увеличена на 68 години.

По принцип решението за възрастовата граница за пенсиите трябваше да бъде взето по-рано, само че заради разнообразни фактори то бе забавено и евентуално задачата ще се падне на наследника на Мел Страйд, като се чака да остане правилото, на хората да се дава предупреждение от 10 години, заяви БНР. Министърът направи изказването пред публицисти в Народното събрание, когато бе запитан дали държавното управление ще се опита да преразгледа проектите си за увеличение на пенсионната възраст в бъдеще в светлината на протестите и митингите във Франция.

Мел Страйд, който е непосредствен съдружник на премиера Риши Сунак, отговори, че не мисли, че е в " националната душeвност на британците да стартират протести и палежи поради държавната пенсия ". Той посочи, че е взел решението да не избързва в този момент поради Covid-19 и икономическата неустановеност. Тази година се чака рекорден растеж от пенсионери в границите на 10%, до момента в който растежът на заплатите е едвам към 5,5% на фона на високата инфлация. Според актуалните проекти държавната пенсионна възраст от 66 би трябвало да стане 67 години поетапно сред 2026 и 2028 година, а по-късно да стане 68 години сред 2044 и 2046 година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР