Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че няма да

...
Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че няма да
Коментари Харесай

Британският министър на отбраната заяви, че няма да се кандидатира за премиер

Британският министър на защитата Бен Уолъс съобщи, че няма да се кандидатира за идващ министър председател и е податлив да поддържа някогашния водач Борис Джонсън, заяви Ройтерс.

Премиерката Лиз Тръс се отдръпна през вчерашния ден след шест седмици на власт. Онези, които желаят да я заменят, се пробват да получат гласовете на 100 консервативни депутати, нужни за присъединяване във вътрешнопартийните избори, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Чувствам, че като министър на защитата мога да допринеса най-вече за гарантиране на сигурността на хората ", съобщи Уолъс пред медиите. " Това е работата, която имам намерение да продължа да правя, тъй че този път няма да се кандидатирам за министър-председател. "

Уолъс е един от дребното министри, излезли от последните политически разтърсвания с нараснал престиж. Той е известен измежду членовете на партията и беше един от любимците на букмейкърите. Бивш боен, той управлява отговора на Англия на съветското настъпление в Украйна.

Предшественикът на Тръс Борис Джонсън и някогашният му финансов министър Риши Сунак са водещите евентуални кандидати за идващ министър председател, макар че никой от тях към момента не е оповестил публично своята кандидатура.

Запитан кого би подкрепил, Уолъс съобщи, че " В момента клоня по-скоро към Борис Джонсън ".

Джонсън беше свален от депутатите доскоро повече от три месеца,след тригодишен мандат, пъстър със кавги и обвинявания в непозволено държание, напомня Ройтерс.

Уолъс сподели, че основни въпроси при вземането на решение кого да поддържа ще бъдат задължението към националната и икономическата сигурност, признаването на мандата, който партията завоюва на националните избори през 2019 година под управлението на Джонсън, и способността да бъде обединена партията.

" Това може да стане нашият трети министър председател след общите избори. Това значи, че би трябвало да помислим върху въпроса за легитимността, който обществото ще си зададе, а също и за това кой може да завоюва идващите избори ", добави министърът. В отговор на въпрос за Сунак, Уолъс съобщи, че ще се радва да чуе какво той има да каже по отношение на уговорките за вложения в защитата и сигурността.

Уолъс също по този начин наподобява обърна внимание и на настоящото парламентарно следствие дали Джонсън е подвел депутатите по отношение на позволените на Даунинг стрийт нарушавания на наложения поради КОВИД-19 народен локдаун. " Мисля, че той към момента ще би трябвало да отговори на някои въпроси към това следствие ", съобщи министърът на защитата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР