Британският министър на финансите Джеръми Хънт представи в есенното бюджетно

...
Британският министър на финансите Джеръми Хънт представи в есенното бюджетно
Коментари Харесай

Британското правителство предлага мащабни увеличения на данъците и съкращения на разходите

Британският министър на финансите Джеръми Хънт показа в есенното бюджетно изказване в четвъртък пакет от нараствания на налозите и съкращения на обществените разноски на обща стойност 55 милиарда паунда, настоявайки, че фискалната дисциплинираност ще помогне за задържане на галопиращата инфлация, оповестяват Ройтерс и " Файненшъл таймс ".

Мерките съставляват смяна в политиките на консерваторите спрямо огромните данъчни съкращения на предходното държавно управление, които провокираха разтърсвания на пазарите на английски облигации.

Той уточни, че хората са обезпокоени от " невиждани световни насрещни ветрове ", които са довели до бързо повишаване на цените. И добави, че след отхвърли от така наречен " мини бюджет " неговия предходник Куази Куартенг, паундът се е засилил и доходността на британките дълготрайни облигации е спаднала.

Доверието не може да се приема за даденост. Вчерашните данни за инфлацията демонстрират, че би трябвало да продължим безмилостната битка, с цел да я намалим включително посредством ангажимент за възобновяване на нашите обществени финанси. Ще пазиме уязвимите, даже когато изложи сложните си решения за обществените финанси. Ние сме почтени за провокациите и сме обективни в нашите решения, уточни Хънт.

Финансовият министър на Англия дефинира високата инфлация като най-голямото предизвикателство за стопанската система, идваща толкоз скоро след коронавирусната пандемия, която се случва един път на едно потомство.

По думите му МВФ чака една трета от света да бъде в криза през идващите месеци, само че настоя в днешното си изказване, че задаващата се криза в Обединеното кралство ще бъде по-плитка вследствие на неговите фискални решения. Въпреки че се резервират главните данъчни ставки, Хънт уточни, че ще бъде понижен прага, при който най-високата данъчна ставка от 45 процентни пункта става платима - от досегашните 150 000 паунда на 125 140 английски лири.

От 1 януари 2023 година до март 2028 година Обединеното кралство ще усили налога върху непредвидените облаги ( " свръхпечалби " ) за енергийните компании от 25% на 35%, както и налог от 45% върху производителите на електрическа енергия с ниски въглеродни излъчвания, с цел да може държавната хазна да събере 14 милиарда паунда през 2023 година, като Хънт акцентира, че тези налози би трябвало да бъдат " краткотрайни и да не възпират вложенията ".

Той също по този начин разкри задачата си за понижаване на търсенето на сила в страната с 15%, включвайки 6 милиарда паунда финансиране за изолираност и енергийна успеваемост. В тази връзка Хънт ще сътвори работна група за енергийна успеваемост. Обединеното кралство ще продължи с построяването на атомната електроцентрала Sizewell C.

В същото време таванът на енергийните сметки за английските семейства ще остане 2500 паунда до април следващата година, след когато ще се увеличи до 3000 паунда.

Минималната заплата пък ще се увеличи с 9,7% до 10,42 английски лири на час, до момента в който държавните пенсии, компенсации и данъчни заеми ще бъдат увеличени с 10%, с цел да се противодейства на инфлацията.

Данъчните прагове за приходите на физическите лица, националното обезпечаване и върху наследството ще бъдат замразени до април 2028 година Необлагаемата надбавка върху подоходния налог и прагът от 40 пункта ще бъдат замразени до април 2028 година, ход, който ще събере милиарди лири в хазната.

Надбавките за национално обезпечаване и налог върху наследството също ще бъдат замразени за същия интервал, с цел да се съберат повече пари за хазната.

" Дори и по-късно към момента ще имаме най-щедрия набор от данъчни облекчения от всяка друга страна от Г-7. Надбавката за дял ще бъде понижена от 2000 на 1000 паунда през идната година, след което и до 500 паунда от април 2024 година Годишното освобождение за финансовите облаги ще бъде понижено от 12300 на 6000 английски лири през идната година, след което до 3000 паунда от април 2024 година “, разяснява Хънт.

Електрическите транспортни средства към този момент няма да бъдат освободени от авто налог от 2025 година, с цел да се компенсират спадащите доходи от бавното понижаване на бензиновите и дизеловите коли преди последователното прекъсване на продажбите им в края на десетилетието, уточни от английският финансов министър.

Хънт сподели, че ще отпусне в допълнение безплатно финансиране за обществени грижи за възрастни в размер на един милиард паунда през идната година и 1,7 милиарда паунда година по-късно.

Той уточни, че ще накара Националната работа по опазване на здравето (NHS) да сътвори " без значение тестван проект " за увеличение на броя на медицинските експерти, нужни след пет, 10 и 15 години. Финансовият министър сподели, че ще усили бюджета на NHS с 3,3 милиарда паунда през всяка от идващите две години.

Джеръми Хънт разгласи и пакет от облекчения за бизнес цените в размер на 13,6 милиарда паунда, с цел да се опълчи на нарастването на таксата за стотици хиляди компании, което би трябвало да стане през април идната година.

Правителството ще влага спомагателни 2,3 милиарда паунда в образованието, като Хънт се аргументира, че Консервативната партия остава ангажирана с поддръжката на бранша.

Джеръми Хънт сподели, че предприеманите ограничения ще обезпечи " уравновесен път към непоклатимост ", отбелязвайки в това време, че Службата за бюджетна отговорност (OBR) е удостоверила, че Обединеното кралство в този момент е в криза.

Хънт сподели, че OBR предвижда, че равнището на инфлация в Обединеното кралство ще бъде 9,1% тази година, последвано от 7,4% през идната година. " От OBR удостоверяват, че днешните ни дейности оказват помощ на инфлацията да спадне внезапно от средата на идната година. Те също по този начин считат, че Обединеното кралство, сходно на други страни, в този момент е в криза. Като цяло тази година към момента се предвижда стопанската система да нарасне с 4,2 % ", сподели той.

Според него OBR твърди, че по-високите цени на силата са съдействали за по-голямата част от низходящата проверка на кумулативния стопански напредък от март насам.

" OBR също по този начин чакат повишение на безработицата от днешно равнище от 3,6% до 4,9% през 2024 година, преди да спадне до 4,1% “, сподели той.

Финансовият министър също по този начин удостовери, че ще бъдат въведени две нови фискални правила: Първото е, че главният дълг би трябвало да спадне като % от Брутният вътрешен продукт до петата година от настоящия петгодишен интервал. Второто е, че заемите на обществения бранш за същия интервал би трябвало да бъдат под 3 % от Брутният вътрешен продукт.

Службата за бюджетна отговорност, фискалният контролен орган, пресметна, че съотношението на главния дълг към брутния вътрешен артикул, или количеството пари, взети назаем във времето по отношение на размера на стопанската система, ще нарасне до 97,3% до фискалната 2027/28 година. През фискалната 2025/26 година този % се прави оценка на 97,6%, много над прогнозата на OBR от март за 80,9%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР