Британският енергиен гигант BP е понесъл мащабна загуба през първото

...
Британският енергиен гигант BP е понесъл мащабна загуба през първото
Коментари Харесай

BP с огромна загуба от над 20 милиарда долара заради войната в Украйна

Британският енергиен колос BP е понесъл огромна загуба през първото тримесечие поради излизането си от "Роснефт " и макар по-големите приходи вследствие на повишаването на петрола и газа, съобщи Франс прес.

Чистата загуба на групата е достигнала 20.4 милиарда $ по отношение на облага от 4.7 милиарда $ през същото тримесечие предходната година. Оборотът е скочил до 51.2 милиарда $ (+40.3 на сто).

"През тримесечието, минало под знака на трагичните събития в Украйна и неустойчивостта на енергийните пазари, приоритет на BP беше да обезпечава надеждни доставки на силата, от която се нуждаят нашите клиенти ", уточни основният изпълнителен шеф Бърнард Луни, представен в официално съобщение.

Взетото през февруари решение да се разделим с присъединяване ни в "Роснефт " докара до огромна загуба, само че не промени нашата тактика и финансовите ни рамки, добави той. Излизането от "Роснефт " се показва в разход преди налози на стойност 25.5 милиарда $, обвързван със загуба на доходи в Русия. Извън този огромен разход, BP регистрира съществена облага от към 6 милиарда $.

Няколко дни след съветската инвазия в Украйна BP разгласи излизането си от "Роснефт ", в който до тогава притежаваше 19.75 на 100. Компанията развиваше активност в Русия от над 30 години, а от 2013 година беше измежду акционерите в "Роснефт ". Британската група посочи, че се отдръпва от другите си ползи в Русия.

Компанията разгласи през днешния ден желанието си да влага до 18 милиарда английски лири във Англия до 2030 година, с цел да може страната да реализира задачата си за въглероден неутралитет. BP посочи също по този начин, че ще продължи да влага в нефт и газ в Северно море, където е един от най-големите играчи от 50 години.

Групата чака да заплати до 1 милиард лири налог облага за дейностите в Северно море, с изключение на останалите 250 милиона лири годишно за други налози във Англия през последните години.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР