Британските пилоти в Скудерията са носили големи успехи, но напрежението

...
Британските пилоти в Скудерията са носили големи успехи, но напрежението
Коментари Харесай

Ферари и Люис - тандем, който не дава никакви гаранции

Британските водачи в Скудерията са носили огромни триумфи, само че напрежението там е голямо
Енцо Ферари е бил човек, който обича своите британски водачи.

През 1958-а Майк Хоуторн става третият международен първенец за " аления " тим. Джон Съртис шест години по-късно също печели купата.

Когато Енцо умира през 1988-а на 90 години, това се случва малко след привличането на Найджъл Менсъл за идната акция. Харесвал е експанзията на Менсъл и желанието му да се състезава със мощната конкуренция.

Вероятно Ензо Ферари би харесал и Люис Хамилтън.

Светът на Формула 1 още се тресе от решението на втория най-успешен водач да смени " Мерцедес " с " черните кончета ". Това ще се случи за началото на сезон 2025, като Люис ще си партнира с младия Шарл Леклер.
 Снимка: Getty Images
Хамилтън знае по какъв начин се карат колите от Маранело, тъй като има две такива в гаража си в Калифорния. Връзката му с " Ферари " ще стане напълно действителна през идната година.

Настроенията след неговото решение са разнообразни. Седемкратният първенец се причислява към тим, който има рекордни 243 победи след 1076 надпревари. За самият Люис активът е 103 победи при 332 старта, което също е връх. Но статистиката надали е това, което вълнува двете страни.

Историята на " Ферари " е изпълнена с интервали на разочароващо показване на оперативно и спортно равнище. Победите не постоянно се купуват с пари, а подобен образец са сухите интервали през 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години на предишния век. В момента тимът още веднъж в подобен, като няма купа при водачите от 2007-а, а при конструкторите от 2008-а.
 Снимка: AP/БТА
Самият Хамилтън е в сложен интервал. От 2007 до скоро той беше привикнал да печели най-малко по едно съревнование на сезон. През 2021-а очакванията му са осма купа избледняха след трагичната последна конкуренция против Макс Верстапен.

На 39-годишна възраст, пред британеца остават две или три топ години. Стигнал е до извода, че досегашния му тим не може да му направи кола, с която да доближава достиженията на Верстапен. Това важи и в подтекста на техническите регулации, които влизат в действие от 2006 година.

На Хамилтън ще му липсват околните връзки с управлението на " Мерцедес " и по-конкретно Тото Волф. Това е човек, който се съгласи да оцвети колите в черно в чест на звездния си водач и акцията Black Lives Matter. Това е отбор, прочут като " сребърните стрели ". Подобно решение мъчно можем да си представим в закостенял тим като " Ферари ", където аленото е сакрален цвят. Да, в предишното нюансът алено е бил променян в интерес на спонсори като Марлборо да вземем за пример.
 Снимка: Официален уебсайт
На Хамилтън ще му липсва и техническия шеф Джеймс Алисън, като и спортния инженер Пийт Бонингтън.

Добрата вест е появяването на Фредерерик Васьор, който дойде във " Ферари " преди година. Двамата с Хамилтън завоюваха Формула 3 и GP2 купите дружно в програмата за развиване на млади водачи в " Макларън ". Сега Васьор желае да повтори въздействието на Жан Тод, единственият различен французин, който е управлявал " Ферари ". Тод дойде в Скудерията през 1995-а, притегли Михаел Шумахер и сложиха тима на мястото, на което имат вяра, че принадлежат.

Хамилтън заглуши много критици с прехвърлянето си от преобладаващия " Макларън " в неубедителния " Мерцедес " през 2013 година. Сега Васьор евентуално също го е убеждавал да вземе смелото решение с ангажимента, че " Ферари " може да отговори на " Ред Бул " и че няма да ги има стратегическите неточности от последните сезони.

Фактът, че Люис ще се състезава паралелно до надарения и с 13 години по-млад Леклер евентуално също му е харесал. Британецът обаче ще би трябвало да се бори за лидерското място в тима, защото най-успешните интервали на " Ферари " идваха точно в такава конструкция с изразен №1. И двамата с Леклер ще имат апетити за това челно място.

За " Ферари " трансфер като този на Люис не е нещо ново и не може да се смята за екзотика. Първите девет първенци на тима бяха от разнообразни националности - италианец, аржентинец, американец, австриец, южноафриканец, немец, финландец и след това двама британци.

Хамилтън ще желае да остави диря като Майк Хоуторн и Джон Съртис, само че това няма да е лесна задача. Напрежението във " Ферари " е несравнимо и няма да има нищо общо с това, което той изпитваше в " Мерцедес ". Но пък смелото му решение заслужава почитание и сигурно ни чака вълнуващо бъдеще във Формула 1.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР