Британските хуманитарни работници в Украйна Крис Пари и Андрю Багшоу

...
Британските хуманитарни работници в Украйна Крис Пари и Андрю Багшоу
Коментари Харесай

Двама британски хуманитарни работници са убити в Източна Украйна

Британските филантропични служащи в Украйна Крис Пари и Андрю Багшоу са били убити, оповестиха фамилиите им, представени от Ройтерс. В началото на януари те бяха оповестени за изчезнали.

Последното, което се знаеше за двамата английски жители, е, че на 6 януари са се отправили към град Соледар – център на интензивни сражения.

В изказване, оповестено от Министерството на външните работи на Обединеното кралство, Роб, Кристин и Кати Пари удостоверяват гибелта на Крис Пари.

" Той се оказа притеглен в Украйна през март в най-тъмния ѝ час при започване на съветската инвазия и оказа помощ на най-нуждаещите се, спасявайки над 400 живота плюс доста изоставени животни “, споделят те.

Родителите на Андрю Багшоу – Дейм и Фил Багшоу оповестиха пред Скай Нюз, че двамата доброволци са починали при опит да изтеглят стара жена от Соледар. Колата им е била ударена от артилерийски снаряд.

" Светът би трябвало да бъде мощен и да застане на страната на Украйна, като ѝ окаже военната поддръжка, от която се нуждае в този момент, и да помогне за възобновяване на разрушената ѝ страна след войната ", споделиха тe.

Крис Пари и Андрю Багшоу са били в Донецка област в Източна Украйна, където са работили като доброволни филантропични служащи. В началото на януари Крис Пари е разговарял с радио Би Би Си от региона на Бахмут .

Те бяха оповестени за изчезнали при започване на месец януари, откакто връзката с тях беше изгубена. За последно са били видени да се насочват към град Соледар, където.

На 12 януари в канал в Telegram, обвързван с Евгений Пригожин , притежател на съветската частна военна компания " Вагнер ", бяха оповестени фотоси на на паспортите на двамата мъже, както и позволение за осъществяване на доброволческа активност.

Няма публична статистика за това какъв брой тъкмо задгранични доброволци обезпечават филантропична помощ в Украйна. Пред Би Би Си журналистката и режисьорка Лорел Кор споделя, че съгласно нея в района на Краматорск е имало към 12 доброволци, които са работили независимо по евакуациите на първа линия.

По нейни думи това е дребна група доброволци, най-вече чужденци, които не постоянно са обвързани с неправителствени организации.

" Често отиват в региони, които интензивно се обстрелват, а от време на време отиват по-навътре, където в действителност е сивата зона на оспорваната територия, сред украинските и съветските позиции ", споделя тя.

Доброволците обаче са от огромно значение за популацията на Украйна. Те оказват помощ за разтоварването, сортирането и разпределянето на филантропичната помощ. Те доставят артикули от първа нужда и правят евакуации от рискови региони, както в тази ситуация на Крис Пари и Андрю Багшоу.

Това не е първият случай, в който английски филантропичен служащ умира в Украйна. През лятото на 2022 година Пол Ури умря в плен на проруските сепаратисти в самопровъзгласилата се Донецка национална република (ДНР).
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР