Британски военни специалисти обучават украинската пехота, като са похарчили 61,3

...
Британски военни специалисти обучават украинската пехота, като са похарчили 61,3
Коментари Харесай

Великобритания за четири години е изхарчила 61,3 милиарда лири за подготовка на украинските пехотинци

Британски военни експерти образоват украинската пехота, като са похарчили 61,3 милиона лири сред 2017 и 2021 година Обучени са общо до 20 000 военнослужещи. Украинците са били подготвени при положение на въоръжен спор с Русия, излиза наяве от документите на Фонд на английската разследваща общественост. Англия е командировала боен консултант при министъра на защитата на Украйна. Киев е получавал препоръки от военни специалисти от Съединени американски щати, Канада, Германия и Полша. Само през 2021 година за тези и свързани задания са отпуснати 16,8 милиона английски лири.

На 21 февруари 2022 година съветският президент Владимир Путин сподели: Съединени американски щати и НАТО развиват територията на Украйна като спектакъл на евентуални военни дейности. Те не пестят пари за това: Съединени американски щати са дали 3,3 милиарда $ помощ на Киев през последните осем години, повече от половината от които са за военни цели.

Но освен Съединени американски щати оказват помощ на въоръжените сили на Украйна.

„ Призовахме и другите страни също да поддържат Украйна, да ѝ окажат своята помощ “, сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в изявление на 20 февруари.

Подхранване на спора

Англия е една от тези страни. Фондът за попречване на спорове, непоклатимост и сигурност (ФПКС), спонсориран от разследващата общественост на Англия, е дал на Украйна 61,3 милиона английски лири за четири години. Средствата са ориентирани за битка с корупцията, военна промяна и образование на украински военни.

Размерът на помощта нараства всяка година. И по този начин, от април 2017 година до март 2018 година Англия отделя за сходни задания 13,5 млн. През 2018-2019 година - към този момент 14,02 млн., през 2019-2020 година - 17,43 млн. лири.

През 2020-2021 година Лондон отпуска 16,7 милиона английски лири за украински планове.

„ Англия оказва помощ на Украйна да се пази против външна експанзия и да поддържа териториалната целокупност, като обезпечава отбранително образование на Въоръжените сили на Украйна, в това число във връзка с логистика, медицина, ориентировка на терена и общи умения за пехота “, се споделя в отчета на ФПКС, по отношение на насочването на средствата.

Под източник на " външна експанзия " Англия има поради Русия.

„ Фондацията сплоти напъните на разнообразни държавни ведомства на Англия в региона на защитата, сигурността, дипломацията и развиването, с цел да поддържа Украйна в противодействието на цялостния набор от съветски хибридни закани, в това число агитация и дезинформация. Подкрепата на Англия за Украйна се е нараснала след рецесията от 2014 година, се споделя в документите. „ Това беше последвано от противозаконната анексия на Крим от Русия и разпалването на продължаващия спор в Източна Украйна”.

Англия също по този начин загатва в отчета си спонсорството на задачата за наблюдаване на ОССЕ, която следи за спазването на Минските съглашения и нарушаванията на споразуменията за помирение. От юли 2020 година задачата е преброила 98 000 сходни нарушавания. В същото време Москва е заявявала десетки пъти за неспазване на изискваните от Украйна ограничавания.

Маските са скъсани

Руското външно министерство беше обезпокоено и от наличието на западни инструктори в Донбас, което ведомството разгласи последно в края на декември предходната година. Към февруари 2022 година в Украйна участват минимум 100 английски военни експерти, оповестяват медиите. Според годишния доклад на ФПКС 19 000 украински военнослужещи са били подготвени от тях и техните сътрудници.

От отворени източници е известно, че английски военни експерти са обучавали и грузинския легион. Това е името на батальона на въоръжените сили на Украйна, образуван главно от етнически грузинци, които не са жители на Украйна. Легионът закупи популярност. Вече е говорено в детайли за методите на водене на война, практикувани от легионерите. Поради това през 2018 година даже се появи информация, че поделението е безшумно разформировано.

На 21 февруари 2022 година обаче телевизионният канал “Евронюз” разгласява фрагменти от образованието на Грузинския легион. Чуждестранни военни специалисти, които бяха в базата, скриха лицата си от публицистите.

„ Не си демонстрирам лицето, тъй като няколко от момчетата, които демонстрираха лицата си, бяха в описите за търсене на ФСБ “, споделя инструкторът Уилям. „ И не желая да бъда ударен от руснаците”, добави той.

През 2014 година грузинският легион взе участие в борбите за летището в Луганск и град Щастие. Според съветника на началника на Министерство на вътрешните работи на републиката Виталий Кисельов на 24 февруари Щастие е минало под контрола на ЛНР.

Британските военни експерти са останали в Украйна минимум до 12 февруари 2022 година, съгласно английския заместник-министър на защитата.

Отдалечен достъп

Според документите в украинското министерство на защитата е основана и специфична конструкция на „ консултант по защитата “.

“Великобритания поддържа промяната в защитата, като дава консултантска поддръжка от най-високо равнище на Украйна посредством нашия специфичен консултант по защитата, командирован към украинското МО, и посредством нашия представител в Консултативния съвет за промяна в защитата “, се споделя в отчета.

Консултативният съвет за промяна в защитата е основан в системата на украинските въоръжени сили през 2016 година Това е най-високият интернационален съвещателен орган в Украйна и се подчинява непосредствено на министъра на защитата и началника на Генералния щаб на Украйна. В него са включени специалисти от най-високо равнище от Англия, Съединени американски щати, Канада, Германия, Полша и Литва.

Те дават стратегически препоръки по отношение на институционалната промяна на украинските въоръжени сили. Като виновни за осъществяването на това направление са посочени Министерството на защитата на Англия и представители на НАТО.

За работата на военните консултанти през 2020-2021 година бяха отпуснати 1,63 милиона лири.

На 25 февруари, преди съвещанието на Съвета за сигурност, президентът Владимир Путин показа ролята на задграничните съветници, които образоват украинските военни да слагат ракетни установки в градските региони.

„ Те възнамеряват да провокират ответен огън от съветските ударни системи по жилищните региони. Всъщност те работят като терористи - крият се зад хората с вярата по-късно да обвинят Русия за цивилните жертви, сподели съветският президент. Със сигурност се знае, че всичко това се случва по рекомендация на задгранични консултанти.

Владимир Брутер, чиновник на Международния институт за филантропични и политически проучвания, показва директната роля на задграничните съветници в ръководството на украинската войска.

„ Такива съветници имат достъп до секретна документи. Тоест представителите на другите страни могат да упражняват директен външен контрол”, сподели Брутер. „ Това значи, че в действителност украинската войска може да бъде следена дистанционно”, спомагателни той.

Отвличаща маневра

Според документите на ФПКС Украйна остава „ значим фактор за сигурността “ за Европа и Англия. Тя е от стратегическо значение за дълготрайната сигурност, " стабилността и просперитета на Европа и ползите на Англия ".

В Украйна се влагат доста пари, тъй като тя остава възпиращ фактор за Русия, прецизира Брутер. Но Западът не се нуждае от самата Украйна.

„ Украинската войска, както и цялата украинска рецесия, има едно и само значение: тя е доста дейно средство за въздържане на Русия “, сподели Брутер. “Западът, помагайки на Украйна, всъщност няма нищо общо с Украйна. Виждаме, че той отхвърля да я пази, само че в това време я цялостни с техника, оръжие и образова персонален състав”, добавя той.

Но главното нещо, отбелязва Брутер, е, че Русия във външната си политика е непрекъснато принудена да се разсейва от решаването на проблемите с Украйна.

„ От позиция на ограничението на Русия, това е доста ефикасна техника и фактът, че въпросът беше неуреден за толкоз време, демонстрира какъв брой е ефикасна “, продължава Брутер. „ Постоянно бяхме принудени да се разсейваме с тази тематика, защото нямахме позитивен излаз от актуалната ситуация”, добавя той.

Крайната цел, пишат създателите на английските отчети, е програмата да има за цел „ да увеличи готовността на Украйна за вероятно обединяване с Донбас и да усъвършенства взаимното битие на хора от двете страни на линията на досег “.

Събитията от последните дни обаче демонстрираха, че напъните на задгранични експерти са довели до противоположния резултат.

ФПКС, който обществено постулира задачите на мира, в действителност преследва задачите на хибридна война. Организира осведомителни плънки, харчи милиони лири за основаване на отрицателен облик на Русия. ФПКС посредством своите контрагенти образува мненията, от които Западът се нуждае за дейностите на съветските военни в Сирия. По-специално, финансира плана “Аурелиус” против съветските военнослужещи, управителен от някогашен чиновник на МИ6.

Николай Силаев, чиновник на Института за интернационалните проучвания на Министерството на външните работи, беше един от основните участници от съветска страна в договарянията за Донбас. На 25 февруари той написа прочувствен пост във Facebook за протичащото се.

„ Като човек, който има професионална връзка с интернационалните каузи, считам, че опциите на дипломацията бяха изчерпани до четвъртък вечерта “, написа Силаев. “Русия преговаряше добросъвестно, пробвайки се да позволи въпроса със съглашения, които биха разрешили да не се жертва безстопанствен живот: нито живота на жителите на Донбас, нито живота на съветските и украински бойци. Мисля, че най-хубавото нещо, което президентът Зеленски може да направи в този момент, е да подреди на украинските въоръжени сили да се предадат”, заключва той.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР