Британски учени лансират нова безжична технология с неоспорими предимства25-годишната Bluetooth

...
Британски учени лансират нова безжична технология с неоспорими предимства25-годишната Bluetooth
Коментари Харесай

Bluetooth изглежда остаря, задава се алтернатива

Британски учени стартират нова безжична технология с неоспорими преимущества

25-годишната Bluetooth технология, която ни свързва безжично с мобилните джаджи, е под опасност от сериозен съперник (снимка: CC0 Public Domain)

Безжичната технология Bluetooth отпразнува своята 25-та годишнина през май 2023 година Свързването на безжични слушалки към смарт телефон е може би най-често срещаният метод за потребление на Bluetooth през днешния ден и мнозина дефинират технологията като остаряла. На хоризонта се задава доста по-достойна опция.

Учени от Англия създадоха технология, която може да размени Bluetooth. Тя действа на напълно друг принцип и е лишена от всички дефекти на Bluetooth – като нараснала консумация на сила, стеснен обсег и ниска скорост за трансфер на данни.

Модулация на електрическото поле вместо радиовълни

Разработката на откриватели от университета в Съсекс не употребява радиовълни за предаване на информация, както Bluetooth. Вместо това учените разчитат на технология за модулация на електрическото поле. Зад плана стоят професорите Робърт Пранс и Даниел Роген. Техният способ включва предаване на информация на къси дистанции благодарение на нискочестотно (няколко MHz) електрическо поле. А радиовълните са модулация на електромагнитното поле.
още по темата
„ Тъй като сме склонни да бъдем в непосредствена непосредственост до нашите устройства, модулацията на електрическото поле предлага потвърден и по-ефективен способ за свързване, като разрешава по-дълъг живот на батерията при поточно предаване на музика към слушалки, приемане на позвънявания, потребление на фитнес тракери или взаимоотношение с умния дом ”, разясняват учените в обява на формалния уебсайт на университета в Съсекс.

Технологията Bluetooth се появи преди 25 години, през май 1998 година С течение на времето тя се разви до версия 5.4, чиято премиера беше през февруари 2023 година Създателите на различната технология намерено назовават Bluetooth ​​остаряла, като означават, че тя употребява радиовълни, т.е. разработки, които са на 125 години (както и Wi-Fi, и клетъчните мрежи от пето поколение).

Предимства на новата технология

В публикацията си, оповестена на портала на IEEE, професорите от Съксес пишат, че тяхната разработка може по едно и също време да спести повече заряд на батерията, спрямо Bluetooth, и да обезпечи високата честотна лента, нужна за мултимедийни приложения.

„ Вече не би трябвало да разчитаме на електромагнитна модулация, която по своята същина изисква доста сила. Можем да увеличим живота на батерията на носими устройства и домашни асистенти, да вземем за пример, като използваме модулация на електрическо поле вместо Bluetooth. Това решение освен ще направи живота ни доста по-ефективен, само че също по този начин ще отвори нови благоприятни условия за взаимоотношение с устройства в интелигентните домове ”, споделя Даниел Роген.

Като преимущество на модулирането на нискочестотно електрическо поле по отношение на Bluetooth (всъщност това е електромагнитна модулация) професорът показва ниската цена. Според него, това е доста значимо, защото с помощта на минималната цена, технологията може бързо и елементарно да бъде въведена в практиката.

Перспективата

В момента учените търсят сътрудник, който да им помогне да комерсиализират технологията – да доведат до край създаването си, да създадат устройството за модулиране на електрическото поле задоволително дребно за потребление в джаджи и да провеждат всеобщо произвеждане. Но нито Роген, нито сътрудника му Пранс прецизират до каква степен са напреднали в това начинание.

„ Ако се създава всеобщо, решението може да бъде миниатюризирано до един чип и да понижи цената единствено до няколко пенита на устройство, което значи, че може да се употребява във всички устройства в недалечното бъдеще ”, споделя Роген.

Светлина вместо радиовълни

Днес освен Bluetooth има своя усъвършенствана опция, само че и 26-годишната Wi-Fi технология, която дебютира през септември 1997 година И в двата случая подмяната им е ориентирана към потребление на безжичната технология на къси дистанции.

Вместо Wi-Fi, в обозримо бъдеще може да навлезе необятно Li-Fi технологията – тя употребява инфрачервения набор на светлината за предаване на информация с доста високи скорости (до 100 пъти по-бързо от Wi-Fi) в една стая. Например, въз основа на Li-Fi, можете да настроите безжична мрежа в апартамент или офис, тъй че никой различен да не е в положение да се свърже с нея.

Но за разлика от създаването на Пранс и Роген, Li-Fi получи документ IEEE през лятото на 2023 година и в този момент второто ѝ име е IEEE 802.11bb. Всеки производител на мрежово съоръжение може да стартира всеобщо произвеждане на рутери, поддържащи тази технология.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР