Британски спътник се очаква да падне на Земята днес, след

...
Британски спътник се очаква да падне на Земята днес, след
Коментари Харесай

Британски невъзможен спътник ще падне днес на Земята

Британски сателит се чака да падне на Земята през днешния ден, откакто приключи задача за картографиране на ветровете на планетата, заяви Би Би Си.

Спътникът " Еолус " изстрелваше лазер през атмосферата, с цел да наблюдава придвижването на въздуха на всяко място и на всякаква височина по света.

Defunct Aeolus satellite to be crashed deliberately into Atlantic Ocean
— Guardian news (@guardiannews)
Вече се възнамеряват негови заместници.

Проектът стартира мъчно. Повече от десетилетие инженерите се пробват да основат ултравиолетов инструмент, който да може да работи задоволително дълго във вакуума на Космоса. Заради това закъснение " Еолус " е наименуван " невъзможният сателит ".

Инженерите, под управлението на Европейската галактическа организация (ЕКА), упорстват поради крайната цел - първият в действителност световен взор върху държанието на ветровете на Земята, от повърхността чак до стратосферата (от 0 до 30 км).

През времето, належащо за " Еолус " да стигне до стартовата площадка през 2018 година и да извърши съвсем петгодишната си задача, най-хубавите практики за извеждане от орбита на остарели галактически апарати се трансформираха. Сега те би трябвало да могат или да насочват тъкмо рухването си на Земята в безвредна зона, или да изгарят изцяло, до момента в който минават през атмосферата.

Тежащият повече от един звук " Еолус " не дава отговор и на двете условия. Неговата система за задвижване е прекомерно слаба, с цел да се насочи вярно и до 20% от оборудването му е евентуално да оцелее до повърхността на Земята.

Контрольорите на полета от ЕКА от седмица построяват " асистирано връщане ". Те са дали команди на спътника да понижи височината си с поредност от маневри, като последната от тях през днешния ден би трябвало да го смъкна на височина от 120 километра. 

'Impossible satellite' ready to fall to Earth
— BBC News (UK) (@BBCNews)
" В този миг съпротивлението от атмосферата би трябвало да го дръпне надолу ", споделя оперативният шеф Изабел Рохо пред Би Би Си. " Очакваме да навлезе в атмосферата някъде над Атлантическия океан, движейки се в посока от юг на север ".

Отломките, които стигнат до морската повърхнина, евентуално ще са детайли от графитния телескоп на спътника и резервоари за гориво. Но като се има поради отдалечеността на Атлантическия океан, рискът за живота е най-малък.

Наблюденията на " Еолус " са извънредно потребни за средносрочни прогнози за времето. Той проследяваше държанието напразно, което ще е потребно за  метеорологичните модели и в бъдещето. Неговата работа също усъвършенства познанията за ураганите и за това по какъв начин вулканичната пепел се движи във високите пластове на атмосферата.

reentry: a breakdown

Check out this animation showing the key stages in Aeolus' first-of-its-kind assisted reentry.

From 'slews' to thruster burns to satellite commands, this is our plan, happening now, to guide 's descent
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР