Британската здравна система е зле подготвена за вълната на коронавируса

...
Британската здравна система е зле подготвена за вълната на коронавируса
Коментари Харесай

Великобритания плаща сега за строгите икономии в здравната система от десетилетия


Британската здравна система е зле готова за вълната на ковид поради траяли едно десетилетие строги стопански ограничения, съобщи някогашният водач на лейбъристите Джереми Корбин. Това са " години на бюджетни съкращения ", за които плащаме през днешния ден, настояват и от Асоциацията на шефовете в публичното опазване на здравето.

От самото начало на рецесията с COVID-19, който е взел близо 14 000 жертви във Англия, се появиха рецензии за хроничния дефицит във финансирането на Националната здравна работа (НЗС) - обичаната на поданиците на Нейно величество система за универсално и гратис лекуване.

Премиерът Борис Джонсън, който е един от оживелите от пандемията и който към този момент беше заречен милиарди по време на акцията на последните парламентарни избори, към този момент твърди, че ще даде " всичко належащо " на НЗС.

Подобно е ситуацията в редица други страни, по-специално във Франция, където здравните служащи от години показват, с цел да предупредят, че службите за незабавна здравна помощ са на ръба на силите си. В миг, когато лечебните заведения са препълнени с пациенти, а умрелите са хиляди, на медицинския свят се дава обещание широкомащабен проект за болничния бранш от президента Еманюел Макрон.

" НЗС страда от продължителен дефицит на финансиране, който е открит от 2010 година " и " попречва отговора й на ковид ", счита Елиас Мосиалос, учител по здравна политика в Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки.

Подготвеността за здравна рецесия с мащабите на тази на COVID-19 беше " явно незадоволителна в множеството индустриализирани страни, в това число във Англия ", сподели Франко Саси, учител по интернационална здравна политика в Имперския лицей на Лондон.

Бюджетът на НЗС " възлиза на 7.6 % от Брутният вътрешен продукт, или почти колкото през 2012 година, макар че популацията и цената на лекуванията са се нараснали ", уточни Мосиалос. В исторически проект, посочи той, този бюджет нарастваше с по към 4 % годишно, само че след финансовата рецесия от 2008-2009 година, която докара до фрапантни бюджетни съкращения в публичните услуги, той се усилваше единствено с по към 1.5 % в продължение на години. В последна сметка бюджетът на опазването на здравето се усили след огромен хигиеничен скандал, аферата " Мид Стаф ", когато гибелта на стотици души беше приписана на неприятно лекуване в болница на НЗС.

Тази хронична липса на финанси води до непълен брой болнични кревати: 2.5 на 1000 души във Англия при 6 на 1000 във Франция и 8 на 1000 в Германия по данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Разликата е още по-голяма при леглата в интензивните отделения, където се води битка за живота на най-тежко засегнатите от ковид заболели: във Англия те са на половина по-малко, в сравнение с във Франция и пет пъти по-малко, в сравнение с в Германия съгласно Мосиалос.

Друго следствие от тези години на бюджетни съкращения е тежкият дефицит на личен състав. " В момента в НЗС остават незаети към 100 000 щатни длъжности, или към една от 12 ", основно при медицинските сестри и лекарите и най-много в интензивните отделения, които през днешния ден са претрупани, означи Мосиалос.

Англия, която структурно към този момент наброяваше по-малко санитари и медицински сестри от Франция или Германия, е една от дребното страни в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, където броят им е понижен през последните години, сподели Франко Саси.

Една от аргументите за това състояние са компликациите за назначение заради все по-напрегнати или даже непоносими условия на работа и ниски заплати. Много здравни служащи напущат или отиват в частния бранш.

Англия реагира на рецесията с COVID-19 като повика назад на работа пенсионираните лекари и медицински сестри, само че защото тези хора са в преклонна възраст, самите те са уязвими и опциите им за деяние са лимитирани.

" Не сме приключили анализите си, само че има ясни признаци, че където има по-добър потенциал за банкет в интензивни отделения, смъртността е по-ниска ", акцентира Франко Саси.

Фиона Джонсън от профилирания в опазването на здравето изчерпателен център " Нюфилд концерн " също показва, че с пандемията " бяха отсрочени доста интервенции ", които не са свързани с COVID-19, което може да коства доста на публичното опазване на здравето на по-късен стадий. Освен това " ще имаме изтощени здравни служащи и това ще е обособен проблем. Засега сме посред бойното поле ", добави тя.

Източник: БТА
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР