Британската премиерка Тереза Мей ще поиска от Европейския съюз да

...
Британската премиерка Тереза Мей ще поиска от Европейския съюз да
Коментари Харесай

Тереза Мей ще поиска отлагане на Брекзит

Британската премиерка Тереза Мей ще изиска от Европейския съюз да отсрочи Брекзит с най-малко три месеца, откакто проектите ѝ за трети избор на два пъти отхвърлената договорка с Брюксел се оказаха в задънена улица, съобщи Ройтерс.

Близо 3 години след референдума, на който Англия гласоподава за бракоразвод с Европейски Съюз, напускането ѝ остава нестабилно. Възможните разновидности варират от дълготрайно отсрочване през одобрение на договорката до Брекзит без съглашение или нов референдум.

Десет дни преди 29 март, за когато е плануван Брекзит и два дни пред среща на върха на Европейски Съюз в Брюксел, представител на Тереза Мей заяви, че тя ще написа през днешния ден на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск с искане за пролонгация.

Не е ясно какъв брой дълго ще бъде желаното отсрочване. За тази цел и английският парламент би трябвало да одобри промени в закон, който залага 29 март за дата за овакантяване на Европейски Съюз, оповестява БНР.

Отлагане на Брекзит след 29 март не е нито явно, нито автоматизирано, разгласи в реакция Елисейският замък, който настоя Лондон да предложи надеждна опция за Брекзит в най-близките дни или часове.

„ Или съглашението, реализирано с 27-те страни, оставащи в Европейски Съюз, ще бъде подкрепено с болшинство в английския парламент до 29 март, или ще се окажем в обстановка на Брекзит без договорка “, се споделя в изказване на френското президентство.

Европейският съюз има цялостно единение по въпроса за Брекзит, съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск в Дъблин, където беседва с ирландския министър председател Лео Варадкар за политическата неустановеност в Лондон, както и за подготовката за Брекзит без съглашение. Двамата чакат предложенията, които ще направи Лондон преди срещата на върха на Европейски Съюз в четвъртък и петък.

На собствен ред основният договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние сподели, че чака да види аргументите, които Лондон ще даде, за възможна пролонгация. Има разнообразни вероятни сюжети, решението ще бъде взето от водачите на Европейски Съюз въз основа на предложенията на Мей, добави Барние.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР