Британската нискоразходна авиокомпания Изиджет (easyJet) обяви, че в рамките на

...
Британската нискоразходна авиокомпания Изиджет (easyJet) обяви, че в рамките на
Коментари Харесай

"Изиджет" обяви, че навлиза в ерата на електрическите самолети

Британската нискоразходна самолетна компания " Изиджет " (easyJet) разгласи, че в границите на идващите 10 години може да стартира полети на къси дистанции, за които ще употребява самолети с електрически мотори.

През март превозвачът заяви, че ще си партнира с американския стартъп " Райт илектрик " (Wright Electric) в създаването на електрически пътнически аероплан с обхват до 540 километра. С такава машина би могло да се обслужват към 20% от сегашните дестинации на " Изиджет ".

Компанията изясни, че решението е част от тактиката ѝ да понижи излъчванията от въглерод и азот в авиационния бранш по образеца на напъните в автомобилния и железопътния превоз. " За пръв път промишлеността ни може да планува едно бъдеще, което не е напълно подвластно от самолетното гориво и нездравословните му излъчвания ", изясни Каролин Маккол, основен изпълнителен шеф. " Ние можем да бъдем част от всичко това и въпросът към този момент е не " дали ", а " по кое време " ще полетят електросамолетите за къси дистанции. "

В момента компанията си е сложила за цел до 2022г. да понижи с 10% излъчванията на изминат с транспортиран пасажер километър като употребява енергийно по-ефективни самолети от вида на новия A320neo на " Еърбъс ". Засега в самолетния парк има единствено две, само че до 2022г. би трябвало да бъдат доставени още 96 такива машини.

Понеже горивото е огромен разход за самолетните компании, имена като Lufthansa, Air France-KLM и Virgin Atlantic също търсят негови други възможности.

" Еърбъс " създава електрически самолети и двуместният му модел E-Fan съумя пред 2015г. да прелети Ламанша. Но компанията предвижда навлизането първо на хибридни самолети досега, в който акумулаторите станат задоволително леки, с цел да има напълно електрически машини.

 През лятото на 2015г. френският водач Дидие Естейен прелетя с двуместния електрически аероплан Airbus E-Fan от Лид в Кент през Ламанша до Кале във Франция. Първото пресичане на пролива сред Англия и Европа от сходна машина лиши 40 минути.
© airbus.com/newsroom

През лятото на 2015г. френският водач Дидие Естейен прелетя с двуместния електрически аероплан Airbus E-Fan от Лид в Кент през Ламанша до Кале във Франция. Първото пресичане на пролива сред Англия и Европа от сходна машина лиши 40 минути.

" Изиджет " си партнира и с френската " Сафран " (Safran) в тестванията на система за маневриране на самолетите по пистата, от която не излизат никакви нездравословни за атмосферата излъчвания. Електрически влекачи ще бъдат въведени скоро на летище " Гатуик ". Това може изцяло да отстрани използването на въглеродни горива и шума от активността ни на летищата, разяснява Питър Дъфи, началник на комерсиалните интервенции на " Изиджет ".

Дъфи припомня, че " към този момент виждаме градове и страни да приказват за възбрана на дизелови мотори с вътрешно горене - нещо немислимо напълно до неотдавна ". " С напредването на технологиите се трансформират и настройките и упоритостите на хората и започваш да виждаш благоприятни условия, които са ти убягвали, а това е в действителност вълнуващо. "

" Бритиш еъруейз ", да вземем за пример, разгласи тази седмица, че към този момент употребява отдалечено ръководени влекачи за обособяване от летищните " ръкави " на самолетите ѝ, употребявани на къси дистанции.

" Райт илектрик ", с която си партнира " Изиджет ", счита, че е допустимо в границите на 10 години да сътвори пътническ исамолет за най-малко 120 души. В компанията предвиждат, че до 20 години всеки полет на късо разстояние ще е с електросамолет, който ще е 50% по-тих и 10% по-евтин за пазаруване и употреба.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР