Британската медицинска сестра Луси Летби бе призната за виновна в убийството на 7 бебета

...
Неонатологична медицинска сестра в британска болница беше призната за виновна
Коментари Харесай

Неонатологична медицинска сестра в британска болница беше призната за виновна в петък в убийството на седем бебета и опит да убие други шест.

Луси Летби, 33 г. е обвинена в убийство при смъртта на пет момчета и две момичета и опит за убийство на шест други деца, когато е работила в болницата „Графиня на Честър“ в северозападна Англия между 2015 и 2016 г.


Тя беше обвинени в умишлено нараняване на новородените по различни начини, включително чрез инжектиране на въздух в кръвообращението им и прилагане на въздух или мляко в стомаха им чрез назогастрални сонди.

„Луси Летби се опита да измами колегите си и да предаде вредата тя не причиняваше нищо повече от влошаване на съществуващата уязвимост на всяко бебе.В нейните ръце безвредни вещества като въздух, мляко, течности - или лекарства като инсулин - биха станали смъртоносни.Тя изопачи обучението си и въоръжи занаята си, за да причини вреда, скръб и смърт", каза прокурорът Паскал Джоунс.

"Отново и отново тя нараняваше бебета в среда, която трябваше да е безопасна за тях и техните семейства", каза Джоунс в изявление в петък след присъдата.

Летби също беше обвинен в отравяне на бебета чрез добавяне на инсулин към интравенозни храни и намеса в дихателните тръби.

Летби отрече всички обвинения. Според британското законодателство предполагаемите жертви не могат да бъдат назовавани.

Жури от седем жени и четирима мъже обсъждаше 22 дни, преди да излезе с присъдата. Един съдебен заседател беше извинен дълго време в разискванията по лични причини и съдията по-късно даде възможност на останалите 11 съдебни заседатели да стигнат до присъда с 10 съгласни души вместо с единодушно решение.

Летби беше признат за невинен по едно обвинение в опит за убийство и съдебните заседатели не можаха да произнесат присъда по няколко други.

По време на продължителния процес, който започна миналия октомври, прокурорите казаха, че болницата през 2015 г. е претърпяла значително увеличение на броя на бебетата, които умират или страдат от внезапно влошаване на здравето си без видима причина. Някои претърпяха "сериозни катастрофални колапси", но оцеляха след помощта на медицинския персонал.

Те твърдят, че Летби е била дежурна във всички случаи и я описват като „постоянно злонамерено присъствие“ в неонатологичното отделение, когато децата колабират или умират. Те казаха, че медицинската сестра е наранила бебетата по начини, които не оставят много следи, и че е убедила колегите си, че колапсите и смъртта са нормални.

Първото бебе, за което се твърди, че е атакуван от Летби, е момче, родено преждевременно, което умира, когато е било на един ден, през юни 2015 г. Прокурорите твърдят, че медицинската сестра е инжектирала въздух в кръвта му.

Полицията започна разследване на смъртните случаи на бебета в болницата през май 2017 г. Летби беше арестувана три пъти във връзка със смъртта, преди да й бъдат повдигнати обвинения през ноември 2020 г.

Прокурорите казаха, че Бележката Post-It, намерена в дома на Летби, след като тя беше арестувана през 2018 г., на която тя пише „Аз съм зла, направих това“, е „буквално признание“.

Адвокатът й обаче твърди, че тя е „трудолюбива, отдадена и грижовна“ медицинска сестра, която обича работата си и че няма достатъчно доказателства за извършването на някое от предполагаемите вредни действия.

Адвокатът каза, че внезапният колапс и смъртта на бебетата може да се дължат на естествени причини или в комбинация с други фактори, като например недостиг на персонал в болницата или неспособност на други да осигурят подходящи грижи.

Той също така твърди, че четирима старши лекари са хвърлили вината върху Летби, за да прикрият пропуски в отделението за новородени.

Летби даде показания в продължение на 14 дни, отричайки всички обвинения, че умишлено е наранила бебе. „Давам всичко от себе си, за да се грижа за тях“, свидетелства тя. „Аз съм там, за да се грижа да не навредя.“

Тя хлипаше на моменти и защитаваше колекцията от медицински досиета, които водеше у дома за някои от бебетата, за които се грижи.

„Не заслужавам да живея“, написа тя на зелена бележка, показана в съда. „Убих ги нарочно, защото не съм достатъчно добър, за да се грижа за тях.

Нейният адвокат защити бележките като измъчени писания на жена, която е загубила доверие в себе си и се е обвинявала за случилото се в отделението.

„Една бележка казва „не е достатъчно добра“, каза адвокатът Бен Майерс. „За кого го написа? Тя не го написа за нас, за полицията или за това производство. Това е бележка за самата нея. Пише за себе си.“

Присъдата на Летби по всички обвинения ще бъде в 10 ч. местно време в понеделник, съобщи BBC.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР