Британската компания BioDynamics, разработваща прецизни медицински тестове, обяви, че нейният

...
Британската компания BioDynamics, разработваща прецизни медицински тестове, обяви, че нейният
Коментари Харесай

Великобритания: Кръвен тест може би ще измести биопсията при съмнение за рак на простатата

Британската компания BioDynamics, разработваща прецизни медицински проби, разгласи, че нейният кръвен тест EpiSwitch Prostate Screening (PSE) става наличен за пациенти в Обединеното кралство. Сега прилаганият тест за PSA е с акуратност 55%, затова се смята за обезсърчителен от доста лекари, включително и от работещите в системата на Националната здравна работа NHS, написа pharmatimes.com.

Новият PSE тест е предопределен за мъже, които са във висок риск от простатен карцином. Проектиран е като комбиниране със общоприетоо прилагания PSA тест и комбинира резултата за PSA маркера с резултатите за още пет патентовани епигенетични биомаркера. По този метод той може да предскаже с 94% акуратност съществуването или неналичието на рак на простатата.

PSE се появи след съвсем десетгодишно плодотворна съдействие сред няколко институции - Imperial College London, University of East Anglia, Imperial College NHS Trust и водещи специалисти по рак на простатата в Обединеното кралство. Разработката му е част от по-широкия пилотен скрининг PROSTAGRAM.

Д-р Матиас Уинклер, консултант-уролог и хирург в болница Charing Cross и Imperial College изрази оптимизъм за теста и неговата надеждност:

„ PSE е диагностичен тест за рак на простатата с невиждана акуратност. Девет от 10 ракови болести се откриват спрямо три от 10 единствено с PSA тест. Така подправено позитивните резултати понижават, като се заобикалят ненужните паники на пациента и медицинските разноски, несъмнено “, сподели той.

По думите му, пробата ще удовлетвори потребностите на доста мъже, които са във висок риск от рак на простатата.

„ Щастливи сме да бъдем част от екипа, който прави оценка и усъвършенства теста за приложение в съответни рискови групи и организира проспективно валидиране в по-голяма група пациенти спрямо настоящия стандарт на грижа “., добави той.

В Обединеното кралство всяка година близо 120 000 пациенти се подлагат на простатна биопсия във връзка нараснали равнища на PSA, само че единствено при към една четвърт от тях се оказва, че имат рак на простатата.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР