БРИКС разкритикува доминиращата позиция на щатския долар в глобалната платежна

...
БРИКС разкритикува доминиращата позиция на щатския долар в глобалната платежна
Коментари Харесай

БРИКС: Глобалната финансова платежна система е нечестна и служи само на долара

БРИКС разкритикува преобладаващата позиция на щатския $ в световната платежна система SWIFT, определяйки я като " несправедлива и скъпа ".

Много страни, в това число тези от БРИКС, правят интернационалните търговски покупко-продажби най-вече в щатски долари посредством механизма SWIFT. Използването на SWIFT обаче е обвързвано с разнообразни разноски, включващи такси за преводи, разлики в обменните курсове и неоповестени разноски. По-специално, огромните интернационалните банки нормално briначисляват маржове на обменните курсове в размер на 3-5% за всеки трансграничен превод.

При сегашните условия страната, която инициира транзакция по SWIFT, поема главната тежест от съмненията на обменните курсове, което води до преимущества за Съединените щати. Сега страните от БРИКС се застъпват за превръщане на този развой, като се стремят да дадат приоритет на преимуществата на локалните валути пред щатския $. Целта е да се сътвори по-справедлив световен стопански пейзаж, в който преобладаващата роля на щатския $ да бъде понижена.

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандор изрази това мнение, като осъди пристрастието на SWIFT към щатския $ и западните страни, до момента в който глоби БРИКС и други разрастващи се стопански системи. Пандор окачестви SWIFT системата като “ “, наблягайки разликите в интернационалните финансови системи.

Забележките на Пандор съответстват с напъните на БРИКС, изключително на Русия, за основаване на различни платежни системи, които да оспорят SWIFT и да понижат зависимостта от щатския $. Русия удостовери, че създава такава система, която би улеснила комерсиалните разплащания в локални валути, като по този метод би засилила финансовата самостоятелност на разрастващите се страни и би насърчила вътрешния стопански напредък.

 

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР