Брифинг на премиера акад. Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и

...
Брифинг на премиера акад. Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и
Коментари Харесай

България в Шенген: Пада контролът по въздушните и морските границ...

Брифинг на премиера акад. Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и вътрешния министър Калин Стоянов се организира в постройката на Министерския съвет след последното за годината държавно съвещание. 

 

" След дълги и комплицирани договаряния постигнахме кардинално единодушие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство. В началото за въздушните и морски граници. Австрия пое ангажимент за продължение на договарянията за сухопътните граници ".

 

Това при започване на съвещанието. 
 

Пред ФрогНюз някогашният зам.-министър на външните работи, че присъединението на страната ни към Шенген и по суша ще се забави най-малко с една година поради настояването на Австрия да се построи непрекъсната ограда по границата с Турция. 

 

Преговорите още не престават, акцентира министър председателят. Тъй като обаче към този момент циркулира информация както в родните, по този начин и в задграничните медии, кабинетът е решил да осведоми в детайли.

“За да имаме позитивен резултат, роля играят доста институции. Специално наблягам ролята на Народното събрание, което през последните месеци одобри редица закони, които бяха чакани от години и които бяха свързани с упованията на Нидерландия и Европейската комисия за определяне на господство на правото в България. Без тези закони нямаше да бъде вдигнато ветото на Нидерландия ”, сподели министър-председателят. 

В изявление за ФрогНюз националният представител - Нидерландия подвига ветото поради признатите промени в Конституцията на България. 

В края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници ” , заяви вицепремиерът Габриел. “На идващия стадий ще отпадне контролът и на сухоземните граници ”, добави тя. Става ясно, че контрактуваното все още е да бъдем присъединени в Шенген по въздух и море. Не е ясно по кое време ще бъдем включени и по земя.

“Приемането ни в Шенген е народен приоритет от години. По него са работили редица държавни управления и политици. Бих желала особено да благодаря на Бойко Борисов , тъй като последните дни следи, оказва помощ и съпреживява сложните договаряния ”, уточни Габриел, като показва преданост към партията, към която принадлежи и нейния водач. Не е ясно за какво обаче същата тази партия и този водач не ни вкараха в Шенген толкоз години, като не направиха по този начин нужната правосъдна промяна. 

“Надяваме се до края на годината преговорните процеси да приключат ”, сподели още вицепремиерът. И тя, както министър председателят, акцентира, че процесът към момента не е приключил.

 

“България е заслужила мястото си в Шенген. Шенген е едно от главните достижения на европейския план, мястото на България е в него ”, безапелационна бе Габриел. 

 

На брифинга присъединяване взе и вътрешният министър Калин Стоянов. " Изключително удовлетворен съм от постигнатото и свършеното досега. Министерство на вътрешните работи получи отлична оценка и поддръжка даже от тези, които сега ни възпрепятвстват по пътя към пълноправното участие в Шенген. Ще продължим да вършим това, което е належащо като министерство. Благодаря на всички чиновници в Министерство на вътрешните работи за свършената работа ", сподели той. 

 

ФрогНюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР