Брезник. Министърът на културата Боил Банов откри в село Кошарево,

...
Брезник. Министърът на културата Боил Банов откри в село Кошарево,
Коментари Харесай

Министър Боил Банов откри „Къщата на маските“ в село Кошарево, община Брезник

Брезник. Министърът на културата Боил Банов откри в село Кошарево, община Брезник, „ Къщата на маските “, отдадена на националния бит Сурова. Това оповестиха от пресцентъра на министерството .
„ Искам особено да поздравя всички, които са работили за този план. Поздравявам Ви и за метода, по който е възобновена къщата –съобразена с всички условия на Института за монументи на културата. Всичко е направено тъй че да бъде непокътнато в достоверния му тип. Защото в последна сметка смисълът на всичко, което вършим е да се запази за поколенията “, сподели министърът на културата и добави, че е сигурен, че този край има голям капацитет.
Сградата на „ Къщата на маските “ е хубав пример на възрожденската ни архитектура. Строена е през 1870 година от локални майстори.
„ Днес ставаме очевидци на невероятна реституция, възобновяване и създаване на „ Къща на маските “ – нещо доста значимо както за община Брезник, по този начин и за цялата област. Чрез тази къща се обръщаме към идните генерации с вяра да запазят тази неповторима традиция Сурова “, съобщи кметът на Брезник Васил Узунов.
„ Този план ще помогне Брезник да се трансформира в туристическа дестинация “, обърна се към гостите и хората от селото кметът на община Цървени кръст, град Ниш, Сърбия, проф. доктор Мирослав Милутинович.
„ Години наред “Къщата на маските “ е знак на цялата брезнишка община, която я пазеше ревностно с молба да се трансформира в музей на оня бит, който е най-типичен, най-любим, който не се пропуща в Брезнишко - това е Сурова “, сподели Ирена Соколова, регионален шеф на област Перник и благодари на всички, взели участие в реализирането на плана.
Музейният комплекс „ Къща на маските “, отдаден на националния бит Сурова е финансиран по Програмата за трансгранично съдействие Интеррег-ИПП България-Сърбия. Изпълнява се в партньорство сред Областна администрация Перник и градска община Цървени Кръст, гр. Ниш, Република Сърбия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР