Бразилците се забавляват, докато броят на смъртните случаи от COVID-19

...
Бразилците се забавляват, докато броят на смъртните случаи от COVID-19
Коментари Харесай

Бразилците се забавляват, докато броят на смъртните случаи от COVID-19 в страната надхвърли 200 000

Бразилците се забавляват, до момента в който броят на смъртните случаи от COVID-19 в страната надвиши 200 000, осведоми Българска телеграфна агенция.

Предишната вечер преди Нова година хиляди гуляйджии, облечени в бански костюми, бяха препълнили популярния плаж Ипанема, с цел да изпият по пиво край морето. Това беше едно от многото празненства навън по голямото крайбрежие на Бразилия, откогато в страната се настани лятната горещина - и на фона на нарастване на смъртните случаи от COVID-19.

"Беше толкоз претъпкано с хора, че не можеше да се стъпи на плажа ", сподели служащ по поддръжката на първокласна жилищна постройка, намираща се от другата страна на улицата.

"И не беше по този начин единствено вечерта. Плажът беше цялостен и денем. И никой не носи маска! ", добави той, настоявайки да не бъде представен поименно от боязън, че притежателят на постройката ще го накаже за това, че е приказвал с кореспондент. Този взрив на забавите пристигна тъкмо преди нов крайъгълен камък в пандемията: през вчерашния ден Бразилия мина границата от 200 000 смъртни случая; за 24 часа те набъбнаха с 1524, на общо 200 498 от началото на пандемията по данни на бразилското министерство на опазването на здравето. Това е най-големият брой жертви в света след този в Съединени американски щати съгласно базата данни на Университета "Джонс Хопкинс ".

Много бразилци от месеци нарушават карантината, вървешком по питейни заведения и дребни събирания с другари, само че от началото на пандемията до момента нямаше кой знае какъв брой случаи на всеобщи забави. С настъпването на астрономическото лято в Южното полукълбо на 21 декември обаче празненствата започнаха. Докато в средата на декември доста страни затягаха противоепидемичните ограничения, с цел да лимитират разпространяването на вируса, държавното управление на бразилския президент Жаир Болсонаро даде благословията си за летни занимания на слънце.

Министърът на туризма Жилсон Машадо съобщи пред радио "Жовем Пан ", че събиранията на до 300 души са изцяло допустими. Решенията за налагане на ограничавания са от компетенцията на локалната власт; в някои случаи, когато такива рестрикции бяха налагани, те по-късно бяха подценявани. Известен ютюбър провежда празненство за стотици хора на брега на река в североизточния щат Алагоас. Дни по-късно локални медии събощиха, че 47 души от гостите и обслужващия личен състав, които не са били с маски, са инфектирани с КОВИД-19. Най-малко двама са признати за интензивно лекуване.

Петдневен новогодишен ваучър притегли 150 души покрай парцела на футболната звезда Неймар край Рио, въпреки че той отхвърли да има нещо общо с ВИП събитието. Болсонаро стартира 2021 година край Сао Пауло със скок от лодка във водата и по-късно с плуване се запъти към натрупало се голям брой ликуващи свои последователи, които бяха без маски. А в град Бертиога, ситуиран на атлантическото крайбрежие на щата Сао Пауло, полицията използва сълзотворен газ, с цел да разпръсне празнуващи Нова година в ранните часове на 1 януари.

"Точно преди да стартират празненства, ситуацията към този момент се утежняваше. Но тази или идната седмица тя ще се утежни даже още повече ", сподели тази седмица пред Асошиейтед прес Домингос Алвес, учител по обществена медицина в Университета на Сао Пауло. Алвес, който управлява екип от учени, следящи данните за COVID-19, предизвести, че ежедневният брой на новопотвърдените случаи на заразяване в някои щати към този момент надвишава този от пика на епидемията в Бразилия през юли. Интензивните отделения в доста градове още веднъж са цялостни с пациенти с заболяването.

Във вторник кметът на столицата на щата Амазонас Манаус - в която съгласно едно неотдавнашно проучване се допускаше, че е допустимо там да е реализиран групов (или така наречен стаден) имунитет след безмилостната първа вълна на епидемията там - разгласи 180-дневно изключително състояние и прекрати валидността на всички издадени позволения за образуване на събития. За по-голямата част от града е в действие 15-дневна възбрана за осъществяването на всевъзможни действия, които не са неотложни. От началото на пандемията 2,2-милионният град е записал 3550 смъртни случая, а броят на погребенията поради COVID-19 се усили. Пред най-малко едно от гробищата имаше опашка от коли цялостни с хора, които чакаха да погребат околните си. Ванда Ортега, здравна сестра, работеща непринудено измежду индианските общности в Манаус, съобщи, че управляващите в града са възприели въздържан метод във връзка с вируса. За пръв път това се забелязало на локалните избори през ноември, когато имало огромни предизборни манифестации и дълги опашки от чакащи да гласоподават.

"После пристигна летният сезон, с многото секрети празненства ", сподели Ортега, която е от народността витото. Живеем в регион, в който богати хора имат свои вили. Всяка седмица си устройват забави. " Кметовете в доста от крайбрежните градове на щата Сао Пауло подцениха наложените от губернатора им ограничавания за летния туристически сезон. В минимум 12 града те оставиха отворени магазините, хотелите и плажовете за летовници. Кадрите със тапи и претъпкани плажове, множеството без маски, бяха толкоз шокиращи, че европейският комисар Паоло Джентилони изрази неразбиране в Туитър с думите "Видях срамни фрагменти от Бразилия ". Болсонаро, който макар че се болести с вируса, не стопира да твърди, че за страната съставляват по-голяма заплаха икономическите вреди от затварянията, в сравнение с самата пандемия. С новогодишното си плуване той даде сигнал, че ще продължи да подценява защитните ограничения, които се съблюдават в множеството страни.

"Гмурнах се с маска да не би да се заразя с КОВИД от някоя дребна рибка ", майтапеше се той няколко дни по-късно пред президентския замък. Вчера, откакто Бразилия мина границата от 200 000 смъртни случая, Болсонаро съобщи в живо предаване в обществените мрежи, че съжалява за хората, които са си отишли, "но животът продължава ". "Няма никакъв смисъл да се продължава със остарялата ария да си седим по домовете и да оставим стопанската система за по-нататък ", сподели бразилският президент.

"Това няма да проработи, в Бразилия ще настане безпорядък. Може да дове до още по-драматични последици дори от тези на ковид. " Дори някои бразилци, които считат себе си за внимателни, смъкват гарда. Четиресет и шест годишният футболен почитател Рикардо Сантос споделя, че си покрива лицето всякога, когато излиза на открито, носи си дезинфектант за ръце в раницата и съблюдава обществена отдалеченост. Но в сряда той и още десетки последователи на Палмейрас отишли в бар в Сао Пауло, с цел да гледат мач на обичания си тим.

"Прекарах Нова година единствено с двама другари, с които пребивавам в една и съща постройка. Вземам защитни ограничения. Но от време на време би трябвало да поемеш и малко риск, с цел да запазиш и психическото си здраве ", сподели Сантос. Обратно на плажа Ипанема в Рио, 57-годишният Жоао Батиста Бария упрекна управляващите, че не са предпазили най-бедните поданици на града.

"Всички приказват за тези плажни празненства, само че претъпкани са и рейсовете, и метрото ", сподели Бария, до момента в който почистваше сгъваемите столове, които туристите и локалните поданици наемат, с цел да се пекат на слънцето.

"Хората идват на плажа, тъй като по този начин са си избрали. Аз с цел да отида на работа, би трябвало да хвана рейса. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР