Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва заяви днес, че

...
Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва заяви днес, че
Коментари Харесай

Нов световен ред! Ключова държава влиза в БРИКС

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва съобщи през днешния ден, че желае Аржентина да се причисли към групата БРИКС, предава Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че това става в миг, когато прилежащата на Бразилия страна се пробва да се пребори с липса на задгранични запаси.
-->
" За Аржентина е доста значимо да бъде в БРИКС ", сподели Лула в пост онлайн в обществените мрежи, до момента в който участва на срещата на върха на групата в Южна Африка.

БРИКС се концентрира върху усилване на икономическото и комерсиалното съдействие сред страните членки Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Аржентина се бори с исторически висока инфлация, липса на задгранични запаси и погашение на задължения, които са част от съглашението ѝ на стойност от 44 милиарда $ с Международния валутен фонд (МВФ).

Лула разкритикува заемите на МВФ като " задушаващи " и загатна за опцията банката на страните от БРИКС да усили заемите за други страни с " разнообразни критерии ", с цел да подтиква техните стопански системи.

Аржентина, чийто максимален търговски сътрудник е Бразилия, към този момент съобщи, че има намерение да се причисли към групата БРИКС.

В южноамериканската страна обаче ще има президентски избори идващия месец и спечелилият на първичните избори, извънредно десният ултралиберален претендент Хавиер Милей насочи рецензии към Китай и Бразилия.

Лула също по този начин сподели, че поддържа присъединението и на други страни, споменавайки Индонезия като евентуален нов член. По-късно той добави в тирада пред бизнес конгрес, че новите сътрудници ще оказват помощ на БРИКС да усили връзките си в интернационален аспект.

Припомняме, че от 22 до 24 август 2023 година в Йоханесбург се организира 15-ата среща на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). С към този момент доказаното виртуално присъединяване на съветския президент Путин може да се избегнат дипломатически усложнения заради издадената против него от Международния углавен съд заповед за арест.

Сега вниманието още веднъж е ориентирано към по-нататъшното развиване на организацията. При вероятно разширение на членския състав с значими суровинни сили БРИКС би могла да се утвърди като глас на Глобалния Юг и в същото време да разшири световната си политическа роля. Превъзходството на Китай в границите на БРИКС обаче се преглежда сериозно от останалите членове - те не желаят да се подчиняват на устрема на Пекин към световно политическо превъзходство. Независимо от това Западът ще би трябвало да се оправи интензивно със засиленото самочувствие на страните от БРИКС и техните хрумвания за интернационален ред.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР