Бразилецът Фелипе Другович сложи една ръка върху титлата във Формула

...
Бразилецът Фелипе Другович сложи една ръка върху титлата във Формула
Коментари Харесай

Другович докосва титлата във Формула 2 след победа на „Зандвоорт“

Бразилецът Фелипе Другович постави една ръка върху купата във Формула 2 за 2022 година откакто завоюва главното съревнование от 12-я състезателн уикенд за годината, който се организира на пистата „ Зандвоорт “ в Нидерландия.

Пилотът на Министерство на правосъдието Моторспорт съумя да удържи офанзивата на Джак Дуън в спринта до първия завой и по-късно резервира самообладание до финала на съревнование, което на няколко пъти бе накъсвано с коли за сигурността и даже един червен байрак. Първата неутрализация пристигна още преди края на първия тур, поради случая на Логан Сарджънт на седмия завой.

Американецът се докосна с Ралф Бошунг в прекъсването за кривата и загуби надзор над своя Карлин, след което се удари тежко в защитните заграждения. Заради удара на Сарджънт се наложи надпреварата даже да бъде спряно, с цел да могат маршалите да поправят TecPro бариерите.

При рестарта Другович не остави късмет на Дуън, като двамата резервираха своите позиции и след наложителните си прекъсвания в бокса, когато австралиецът опита пресичаща тактика, само че тя бя несполучливо. Само няколко обиколки по-късно се стигна до второто излизане на колата за сигурност, което бе породено от съотборника на Дуън във Виртуози – Марино Сато.

Японецът се озова в гумените заграждения на втория завой, само че повторенията сподели, че за това виновност носят неговите механици, защото предната му лява гума не бе добре затегната при прекъсването в бокса. При втория рестарт се стигна и до най-големия случай в хода на днешната конкуренция.

Временният водач Лиам Лоусън избра да изчака до последно преди да даде цялостната газа, което докара до свиването на колоната зад него на изхода от последния завой. Така се стигна до верижна злополука, в която огромната жертва бе Дуън, който напусна надпреварата. 

Отпаднането на австралиеца разреши на Другович да изкара едни спокойни последни обиколки до финала и да стигне до първата си победа от главното съревнование в Монако в края на месец май. Втори приключи нидерландецът Ричърд Вершоор, а тройката на „ Зандвоорт “ добави Аюму Иваса. 

Денис Хаугер и Енцо Фитипалди затвориха челната петица, а точки от днешното съревнование взеха още Амори Кордил, Юри Випс, Дейвид Бекман, Оли Коудуел и Тео Пуршер. За французина това е и единствената точка от уикенда в Нидерландия, в който той се удари в квалификацията в петък и имаше две тежки надпревари. 

След този призрачен уикенд за водача на АРТ в генералното класиране той към този момент изостава с цели 70 точки от водача Другович два кръга преди края на сезона. В тях водачите ще могат да завоюват оптимално 78 пункта, което значи, че Пуршер единствен има математически късмет да измести днешния победител от първото място.

Това обаче наподобява доста мъчно постижимо, а Другович ще може да си подсигурява купата още идната седмица по време на надпреварите на митичната италианска писта „ Монца “.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР